Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Två ovaccinerade vuxna i Birkaland har insjuknat i mässling

Från 2020
Oanvänd vaccinspruta mot mässling.
Bildtext De insjuknade behandlas på sjukhus.

Två unga vuxna från Birkaland har insjuknat i mässling efter en resa där de varit i samma resesällskap.

Smittan uppdagades när de insjuknade uppsökt vård på grund av kraftiga symptom.

Eftersom mässling är väldigt smittsamt för ovaccinerade personer har man kartlagt och varit i kontakt med personer som exponerats för smittan.

För att bli smittad av mässling räcker det att vistas i samma rum som någon som är sjuk.

Ungefär 100 personer har exponerats.

- Vi har gjort en omfattande redogörelse för hur de insjuknade har rört sig i Birkaland. De har varit så sjuka att de rört sig väldigt lite. Men det är frågan om en så smittsam sjukdom att också de små förflyttningarna kan sprida smittan, säger Reetta Huttunen, assisterande överläkare i infektionssjukdomar vid Birkalands sjukhusdisktrikt.

Personerna som exponerats har kontaktats och deras vaccinationsskydd har granskats. Vissa har också blivit vaccinerade.

De två insjuknade personerna är nu vid Tammerfors universitetssjukhus. Enligt Huttunen behöver de sjukhusvård på grund av de kraftiga symptomen.

De insjuknade hade inte fått vaccin

Man började vaccinera mot mässling i Finland år 1975. De insjuknade i det här fallet var i den åldern att de skulle ha fått vaccin vid rådgivningen. Reetta Huttunen säger att hon inte kan kommentera varför de insjuknade inte var vaccinerade.

Huttunen säger att speciellt resenärer måste se över sitt vaccinationsskydd. Om man har fått två vaccinationer mot mässling eller om man haft mässling så är man skyddad.

- Mässling är vanligt i många länder, speciellt i Asien och i Afrika, men också Europa har epidemier, säger hon.

Texten baserar sig på Yles artikel "Kaksi pirkanmaalaista aikuista on sairastunut tuhkarokkoon – noin 100 ihmisen arvioidaan altistuneen".