Starke idrottarrösten Sebastian Samuelsson kräver krafttag mot dopningen – vill också att man inte ska vara blåögd i Sverige: ”Vi måste självrannsaka oss”
Sebastian Samuelsson är i en stark röst i antidopningsdebatten. Nu vill han att antalet dopningstester ska öka markant. Samtidigt är den norske löparen Filip Ingebrigtsen förundrad över Robel Fsihas marsch mot EM-guld.
Två svenska idrottare har på kort tid åkt fast för dopning. Först var det brottaren Jenny Fransson som lämnade ett positivt dopningsprov och några dagar senare gick friidrottsförbundet ut med att Robel Fsiha ertappats med en förbjuden substans i kroppen.
Skidskytten Sebastian Samuelsson har under många år varit en av de mest framstående idrottarrösterna i kampen mot dopning, och han reagerade både med ilska och förvåning.
– Man vill ju inte att det ska vara svenskar som är dopade, samtidigt ska vi inte tro att det inte förekommer bland svenska idrottare. Det är de här två senaste fallen ett bevis på inte minst.
– Vi måste självrannsaka oss och inte bara tro att svenskar skulle vara så mycket bättre än andra, säger han till Expressen.
Robel Fsiha besegrade bland annat norrmannen Filip Ingebrigtsen när han knep ett överraskade EM-guld i terränglöpning i december. Ingebrigtsen säger att han reagerat starkt på Fsihas utveckling.
– Jag har kollat i resultatlistorna och jag tror att jag besegrade honom med en minut på tio kilometer i terräng-EM 2018. Ett år senare slog han mig med en minut.
– Det var något som hade skett på ett år. Vi frågade de svenska ledarna efter loppet var han kom i från och vad han höll på med. De sade att han hade tränat bra på hög höjd och så visade det sig att han inte hade varit i Sverige på ett halvt år, säger Ingebringtsen till NRK.
"Hela idrottens trovärdighet hänger på detta"
Sebastian Samuelsson köper heller inte Franssons och Fsihas förklaringar. Fransson påstod att hon varit utsatt för sabotage medan Fsiha hävdade att han tagit en tablett mot förkylning.
– Så säger alla som åker fast, men någonstans har de haft de här preparaten i kroppen. Och hur de kom dit spelar egentligen inte så stor roll, det är deras ansvar att de inte ska finnas där, säger han.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sade förra veckan att han kommer att kräva mer resurser från regeringen för att bekämpa dopningen.
Sebastian Samuelsson vill se ordentliga krafttag efter den senaste veckans nyheter.
– Även om du dubblar siffran och gör 7000 tester per år så är det för lite. Vi behöver testa fler personer och testa oftare. Det är viktigt att det läggs resurser på det här, för hela idrottens trovärdighet hänger på detta, säger han till SVT Sport.