Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets vän i Åboland är Ulla-Stina Engström

Från 2020
Ulla-Stina Engström bredvid en takstol.
Bildtext Ulla-Stina Engström har firat de fem senaste vändagarna med att koka ärtsoppa inför väncafét som Röda Korset ordnar varje vändag.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

I dag firas vändagen och därmed utnämner Röda Korset även årets vän. I Åboland är det Ulla-Stina Engström.

– Det är väldigt trevligt, en positiv överraskning. Det betyder kanske att man har gjort bra saker under de senaste åren och att någon kanske har märkt det, tänker hon.

Enligt Engström är en god vän någon som man eventuellt inte träffar varje dag, men det alltid är lätt att återuppta kontakten med.

I över tio år har hon varit en del av Röda Korsets vänverksamhet. När hon pensionerade sig började hon på en vänkurs tillsammans med en väninna. Det var startskottet för hennes aktiva göromål vid Röda Korset i Åbo.

Riku Tuominen och Ulla-Stina Engström står vid disken vid Luckan i Åbo
Bildtext Ulla-Stina Engström tillsammans med Riku Tuominen vid Luckan i Åbo.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Frivilligarbetarna vid Röda Korset besöker aktivt personer som är i behov av sällskap. Dessa besök kallas för vänuppdrag.

Vänuppdrag kan se väldigt olika ut. Uppdraget kan vara att besöka minnessjuka personer eller personer intagna på sjukhus. Man kan också vara följeslagare till någon för att sköta ärenden denne inte skulle klara av ensam.

Engström har en privat kundvän som hon besöker cirka en gång i veckan på Hemmet i Åbo. Hon anser att vänarbetet leder till att man själv också mår bättre.

- Jag har haft en vän i många år nu och vi tycker väldigt mycket om varandra. Det ger oss båda något gott när vi träffas. Om man har tur och träffar någon man tycker om kan det bli ett väldigt trevligt förhållande, förklarar Engström med ett leende.

Vändagscafé vid Luckan

I och med vändagen är Ulla-Stina Engström med och arrangerar väncafé på Luckan i Åbo tillsammans med Ulla Stendahl. Där bjuds det på ärtsoppa och kaffe med dopp.

– Man får gärna ta med en vän, alla är välkomna, säger Engström.

Hon förklarar att hon i fem år i sträck har tillbringat vändagen med att koka ärtsoppa inför väncafét.

Väncafét är öppet mellan klockan 12–15 på vändagen den 14 Februari.

Diskussion om artikeln