Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens förra inrikesminister Matteo Salvini fråntas sin immunitet och hotas av 15 års fängelse för sitt agerande mot migranter

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 14:24.
Matteo Salvini talar i senaten 12.2.2020
Bildtext Salvinis drömmar om att leda en regering i Italien kan krossas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senaten i Italien har röstat för att häva immuniteten för den forna inrikesministern, extremhögerledaren Matteo Salvini så att han kan dömas för maktmissbruk. Majoriteten i senaten stödde förslaget om att Salvini ska fråntas sin rätt till skydd vilket han normalt skulle ha som tidigare minister.

Det är en domstol på Sicilien som har rekommenderat att den förra inrikesministern Salvini ska ställas inför rätta. Han anklagas för frihetsberövande.

Ministrar kan dock inte ställas inför rätta för ett agerande som skett då de innehaft sin tjänst – om de inte fråntas sin parlamentariska immunitet.

Omröstningen i senaten betyder att vägen öppnas för en rättegång som kan leda till att Salvinis politiska karriär går mot sitt slut.

Matteo Salvini anklagas för att i fjol olagligt ha förhindrat migranter till havs att ta sig i land.

Salvini, som leder partiet Lega, var vid den här tidpunkten Italiens inrikesminister.

Inrikesminister Salvini vägrade släppa 131 migranter i land

Domare på Sicilien kan nu gå vidare med att väcka åtal mot Salvini för hans beslut att blockera 131 räddade migranter som befann sig på ett kustbevakningsfartyget Gregoretti ute till havs.

En del av migranterna var i akut behov av sjukvård och de fördes i land, men 116 personer blev kvar på fartyget.under svåra förhållanden i sex dagar i juli 2019.

Matteo Salvini väntade på att andra EU-länder skulle visa vilja att ta emot migranterna.

Riskerar att dömas till 15 års fängelse

Matteo Salvini löper nu risk att dömas till upp till 15 års fängelse för sitt agerande om han efter alla långa och krångliga juridiska processer döms som skyldig.

En dom kan också leda till att han inte får ta emot politiska uppdrag. Därmed skulle hans ambitioner att leda en regering i Italien i framtiden att krossas.

"Jag har försvarat Italien"

– Jag har försvarat Italien och jag har full tilltro till rättssystemet, sade Matteo Salvini till nyhetsbyrån ANSA efter att senaten hade röstat om att frånta honom immunitet.

Salvini försäkrade att han inte alls är bekymrad och att han är stolt över det som han har gjort.

– Jag gör det på nytt om jag får tillbaka makten

Salvini insisterar på att han hade både regeringens och premiärminister Guiseppe Contis stöd för sitt beslut.

Conte – som fortfarande är premiärminister medan Savini inte längre har någon ministerpost – säger för sin del att det inte var han som kunde fatta beslutet om huruvida migranterna skulle släppas i land eller inte.

– Salvini styrde enligt ett nytt dekret som gav honom makten. Han hävdade att han hade rätt att fatta beslut både om och när människorna på fartyget Gregoretti skulle tillåtas gå i land på italiensk mark, sade premiärminister Conti i januari.

Källa: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln