Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexarbetare i Bangladesh fick muslimsk begravning - Hamida Begum begravdes inte som en hund

Från 2020
Två unga flickor väntade på kunder i Daulatdia i april 2008. Daulatdia är en by i centrala Bangladesh som helt domineras av prostitution och som beskrivs som en av de största bordellerna i världen.
Bildtext Två unga flickor väntade på kunder i Daulatdia i april 2008. Daulatdia är en by i centrala Bangladesh som helt domineras av prostitution och som beskrivs som en av de största bordellerna i världen.
Bild: Foto: Masud Alam Liton / AOP

Prostituerade i Bangladesh brukar begravas i omärkta gravar nattetid eller slängas i floden. Hamida Begum blev den första sexarbetaren från jättebordellen Daulatdia som fick en muslimsk begravningsceremoni där bönen till och med leddes av en imam.

- Jag kunde aldrig drömma om att hon skulle få ett så här värdigt avsked. Min mamma behandlades som en människa, sade Begums dotter Laxmi vid Begums grav.

Laxmi är sexarbetare precis som sin mor. Då Hamida Begum dog, 65 år gammal, planerade Laxmi och den övriga familjen att lägga Hamida i en omärkt grav. Det är så sexarbetare brukar begravas i Daulatdia. Ofta i nattens mörker för att inte irritera andra invånare.

Hamida Begum arbetade i vad som ibland beskrivs som en av världens största bordeller. I byn Daulatdia, cirka 100 kilometer väster om huvudstaden Dhaka, arbetar över 1 200 kvinnor och flickor som prostituerade. De tar emot uppskattningsvis 5 000 kunder per dag.

Över 200 människor deltog i begravningsceremonin

När Begum skulle begravas så ingrep en sammanslutning för sexarbetare i Daulatdia. De övertalade lokal polis att tala med religiösa ledare i byn.

- Imamen var tveksam till att leda bönen. Vi frågade honom om Islam förbjuder någon att ta del i begravningsbönen för en sexarbetare. Han hade inget svar på det, berättade den lokala polischefen Ashiqur Rahman.

Över 200 människor deltog i Begums begravningsceremoni. Uppskattningsvis 400 människor deltog i bjudningarna och bönerna efter begravningen.

Sexarbetarna i Daulatdia och på andra håll i Bangladesh hoppas nu att Begums begravning var ett genombrott som också kommer att ge övriga prostituerade ett värdigt slut.

Bangladesh är ett av få muslimska länder där prostitution är lagligt för kvinnor som är minst 18 år gamla och som ger sig in i prostitutionen frivilligt.

Verkligheten ser helt annan ut. Begum själv var bara tolv år gammal då hon började sin bana i Daulatdia-bordellen.

Prostituerade i Bangladesh utsätts ofta för den värsta sortens människohandel och ofta är polisen också inblandad i den.

Källor: AFP, BBC, Yle