Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN listar 112 företag med kopplingar till israeliska bosättningar - Airbnb, Expedia och Tripadvisor hör till de svartlistade

Från 2020
Den israeliska bosättningen Ofra på Västbanken 5.2.2020
Bildtext Den israeliska bosättningen Ofra på Västbanken 5.2.2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

FN har identifierat 112 företag som är aktiva på israeliska bosättningar - verksamhet som betecknas som olaglig enligt internationell rätt. Bland företagen finns Airbnb, Expedia och TripAdvisor.

Palestinierna betecknar rapporten som "en seger för internationell rätt" medan Israel kallar den "skamlig".

Rapporten hänför sig till en resolution som FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) utfärdade år 2016 där det efterlyses en "databas för affärsverksamhet som är kopplad till israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt territorium".

Det finns en rad stora internationella bolag på listan: Airbnb, Alstom, Booking.com, Expedia Group och Motorola Solutions.

- Jag är medveten om att det här har varit och fortsättningsvis kommer att vara mycket omtvistat, men arbetet med rapporten har utförts på ett mycket noggrant och omfattande sätt, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Offentliggörandet av rapporten - som ursprungligen skulle ha skett för tre år sedan - har upprepade gånger skjutits upp.

I den slutgiltiga rapporten listas 112 företag som "på rimliga grunder kan anses ha haft kopplingar till en eller flera av de specifika aktiviteter som det hänvisas till i resolutionen från år 2016".

Enligt rapporten har 94 av de listade företagen huvudkontor i Israel. De övriga 18 har sina huvudkontor i USA, Frankrike, Nederländerna, Luxemburg, Thailand och Storbritannien.

FN-rådet påpekar att det var en "komplex process" att sammanställa databasen, och att omfattande diskussioner har förts med stater, tankesmedjor, akademiker och också med enskilda företag.

Vad sägs det i rapporten om kopplingar till bosättningar?

Palestinierna hyllar rapporten

Publiceringen av listan över företag och annan verksamhet i bosättningarna är en seger för internationell rätt, sägs det i ett uttalande från palestiniernas utrikesminister Riyad al-Malikis byrå.

Maliki uppmanar FN:s medlemsländer och FN-rådet för mänskliga rättigheter att utfärda rekommendationer och instruktioner till de här företagen och uppmana dem att omedelbart upphöra med sitt arbetet på de ockuperade områdena.

Muren vid flyktinglägret Aida i Betlehem
Bildtext Israels barriär på Västbanken.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Israelerna upprörda

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avvisar skarpt FN-rapporten. Han säger i ett uttalande att FN:s människorättsråd är ett partiskt organ utan inflytande.

Enligt Netanyahu försöker rådet svärta ner Israels namn.

Också Amnesty har tagit ställning

Människorättsorganisationen Amnesty International har redan tidigare tagit ställning i frågan.

Amnesty anser att de nätbaserade bokningsjättarna Airbnb, Booking.com, Expedia och Tripadvisor bidrar till att palestinier utsätts för människorättskränkningar: Företagen förmedlar boenden och turistaktiviteter i israeliska bosättningsområden på ockuperade palestinska områden, och "tjänar på denna illegala situation".

Amnesty säger att Israels bosättning av israeliska civila i de ockuperade palestinska områdena strider mot internationell humanitär rätt.

Enligt Amnesty använder Israels regering den växande turistindustrin i bosättningarna som ett sätt att legitimera sin existens och expansion.

Bosättningarna - en svår israelisk-palestinsk fråga

Det bor cirka 600 000 judar i ungefär 140 bosättningar som har byggts sedan Israel ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem 1967.

Bosättningarna betecknas allmänt som olagliga enligt internationell rätt - vilket Israel alltid har avvisat.

Palestinierna anser att bosättningarna måste bort, med motiveringen att de har byggts på områden som tillhör en framtida palestinskt stat. Enligt palestinierna gör bosättningarna det nästan omöjligt att förverkliga planerna på en palestinsk stat.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

Diskussion om artikeln