Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ferrari skrotar den interna rangordningen – Vettel och Leclerc får fajtas mot varandra

Från 2020
Leclerc och Vettel står bakom en Ferarribil och talar med varandra.
Bildtext Varken Leclerc och eller Vettel ska favoriserar den här säsongen.
Bild: /All Over Press

Förra säsongen proklamerade Ferrari i ett tidigt skede att Sebastian Vettel var försteförare i stallet. Så kommer det inte att bli i år. Nu är de på samma nivå, säger stallchefen Mattia Binotto som även öppnar för att Vettel kan bli kvar i stallet efter den här säsongen.

Förra säsongen gjorde Charles Leclerc sitt första år i Ferrari. Leclerc kom till stallet från Sauber och fick inledningsvis rätta sig i ledet.

Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel var stallets försteförare men han utmanades nästan omgående av Leclerc. Rivaliteten blev alltmer påtaglig under säsongen och kulminerade i Brasilien när Vettel och Leclerc kraschade in i varandra.

Likadana pinsamheter ska inte få ske den kommande säsongen. Därför väljer Ferrari att gå in säsongen med två jämlika förare.

– Saker har utvecklats och Charles har nu ett års erfarenhet hos oss. För ett år sedan sade jag att Sebastian är etta och Charles är tvåa, och under säsongen visade båda att de kan kämpa om de främsta placeringarna. Nu är de på samma nivå, säger stallchefen Mattia Binotto enligt Racefans.

Leclerc medger också att båda förarna kommer dra sitt strå till stacken för att kraschen i Brasilien inte ska upprepas.

– Vi lärde oss läxan efter det som hände i Brasilien. Så ja, vi får fajtas mot varandra. Vi är stallkamrater och det är många som jobbar i skymundan för att vi ska ha en bra bil och kunna leverera på banan. Vi är ett team och det som hände i Brasilien ska inte få ske, säger Leclerc.

Charles Leclerc, Mattia Binotto och Sebastian Vettel.
Bildtext Leclerc, Binotto och Vettel.
Bild: /All Over Press

Vettel i Ferrari även nästa säsong?

Leclerc ingår i Ferraris långsiktiga planer. I december förlängde han kontraktet till och med säsongen 2024.

För Sebastian Vettel är framtiden fortsättningsvis öppen. Hans kontrakt löper ut efter den här säsongen och en tänkbar ersättare kunde vara Lewis Hamilton. Binotto håller ändå dörren öppen för Vettel.

– Jag tror att Sebastian är vårt första alternativ just nu och det är naturligtvis något som vi diskuterar med honom om, säger Binotto till Motorsport och tillägger att man inte överväger Hamilton i det här skedet.

Vettel själv vill inte tänka speciellt mycket på framtiden.

– Jag fokuserar på vad som händer just nu. I nåt skede måste man planera för framtiden men jag tror att vi har gott om tid för det, säger han.

Diskussion om artikeln