Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östbana, kustbana eller inte alls via Östnyland? Också regeringen är oense om vilken väg tåget borde tuffa österut

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 11:34.
Ett fjärrtåg kör förbi.
Bildtext I framtiden kan det gå att åka tåg från Helsingfors till Borgå, och kanske ända till Lovisa. Arkivbild.
Bild: Yle / Lukas Rusk

Kommunikationsministeriet utreder som bäst vilket av de tre alternativen för en tågbana österut som borde väljas. Vilken järnvägsdragning som ska gälla är ingen lätt fråga, inte heller för ministrarna.

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) förespråkar dragningen österut via Borgå och Kouvola. Mikkonen talade i dag i Helsingfors på ett seminarium om Östbanan.

- Jag ser att Östbanan skulle betjäna hela östra Finland. Den förbättrar och försnabbar resandet till Joensuu, Kajana och ända till Kuopio. Den här Östbanan skulle ha stor betydelse särskilt för studerande, den skulle betjäna särskilt universitet och högskolor, säger Mikkonen.

SFP:s ministrar Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist har sagt att de är för den Östra kustbanan (Kymen Sanomat, på finska) som skulle gå längs kusten genom Borgå, Lovisa och Kotka.

Också kommunminister Sirpa Paatero (SDP) har sagt att hon håller på Östra kustbanan (på finska).

Alternativen för den nya järnvägsdragningen österut är Östbanan, Östra kustbanan samt en tågbana som skulle gå från Lahtis till S:t Michel.

En karta över södra finland där planerade tågbanor har ritats ut.
Bildtext Klicka på bilden för att se den större. Så här ser de olika alternativen ut på kartan, tyvärr med finska ortnamn.
Bild: Nylands förbund/Merja Vikman-Kanerva

Östbanan skulle gå från Helsingfors via flygfältet till Borgå och därifrån upp till Kouvola.

Östra kustbanan skulle gå från Helsingfors till Borgå och vidare längs kusten till Lovisa, Kotka och därifrån till Luumäki nära Villmanstrand.

Förutom ministrarna är också städerna i östra Finland oense om vilken dragning man borde välja.

Borgå och 11 andra städer har gått samman för att främja en tågbana mellan Borgå och Kouvola.

Samtidigt jobbar politikerna i Lovisa och Kotka tillsammans med flera andra kommuner för en tågförbindelse som efter Borgå skulle följa kusten.

Utredning snart klar

Ännu har det inte gjorts några linjedragningar om vilket av de tre alternativen som mest sannolikt blir av.

Enligt minister Mikkonen utreds saken som bäst av kommunikationsministeriet. Utredningen ska bli klar nu i februari.

- Att bygga järnvägsbanan österut är ett långt och mångårigt projekt. Det skulle vara viktigt att börja med banorna i Savolax och Karelen, för de båda måste definitivt förbättras. Om man inte får dem i skick kan resetiderna bli längre, säger Mikkonen.

Regeringen håller på med sammanlagt tre större järnvägsprojekt. Före dragningen österut kommer Entimmeståget och Finlandsbanan att gå vidare till planeringsstadiet (på finska).

Kommunikationsministeriet kanske släpper mer information om Entimmeståget och Finlandsbanan redan den här veckan.

Med Entimmestågprojektet vill man få en snabbare järnvägsförbindelse mellan Helsingfors och Åbo medan Finlandsbanan strävar efter en snabbare förbindelse från Helsingfors via Helsingfors-Vanda flygplats till Tammerfors.

Artikeln baserar sig på Uusi raideyhteys Helsingistä itään jakaa hallitusta – ministereistä osa vetäisi raiteet Kotkan, osa Kouvolan kautta skriven av Laura Tolonen.

14.02.2020 klockan 11:33: För att inte felaktigt ge bilden av att ministrarna har ändrat åsikt har ordet "tidigare" tagits bort ur meningen om att SFP:s ministrar har sagt sig vara för den Östra kustbanan.

På andra språk

Diskussion om artikeln