Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadsområdet börjar nå över gränsen för flockimmunitet – Larsmo sackar fortfarande efter

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 10:22.
Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Tf. social-och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström i Jakobstad säger att fast vaccinationsgraden i Larsmo fortfarande är låg är det en tydlig skillnad jämfört med 2013 då graden var ännu lägre..
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Vaccinationstäckningen i Österbotten stiger, det visar THL:s färska siffror. I Jakobstadsområdet är det nu främst Larsmo som ligger rejält under gränsen för flockimmunitet. - Men trenden går år rätt håll, säger tf. social-och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström.

Pia-Maria Sjöström säger att det främst är Larsmo som fortsättningsvis har en låg vaccinationsgrad. I övrigt är Sjöström rätt så nöjd med de siffror som presenteras i THL:s nya statistik.

- Det finns fortfarande att göra, men siffrorna börjar se bättre ut och det är vi naturligtvis mycket glada över, säger Sjöström.

MPR-vaccineringen ökade kraftigt i Larsmo

I Jakobstad och Nykarleby når man upp till gränsen för flockimmunitet mot sjukdomar som kikhosta, polio, mässling, påssjuka och röda hund och Pedersöre ligger under bara när det gäller MPR-vaccin.

I Larsmo är vaccinationstäckningen gällande MPR-vaccin 86 procent för barn födda år 2017. Sjöström säger att det är en klar förbättring. När THL gjorde sin sammanställning över barn födda 2013 var vaccinationstäckningen betydligt lägre, omkring 66 procent.

- Fast siffran fortfarande är låg så är det här en jättestor skillnad, säger Sjöström.

Mässlingsfallet vände trenden

Vad är det då som fått pendeln att svänga? Pia-Maria Sjöström säger att det antagligen är flera faktorer som samverkat.

- Vi har jobbat med att informera föräldrar, men det aktiva proagerandet mot att skippa vaccinering har också avtagit.

De föräldrar som kring 2013 blev mycket övertygade vaccinationsmotståndare har antagligen valt att inte heller vaccinera sina yngre barn säger Sjöström. Men de som blir föräldrar i dag har en annan inställning och väljer vaccin säger Sjöström.

Mässlingsfallet i Larsmo i slutet av år 2018 har också gjort sitt för att vända trenden säger Sjöström.

Då valde många föräldrar att vaccinera sina barn. I Larsmo ökade andelen små barn som fick den första dosen MPR-vaccin med över sju procent, från 75,5 procent till 82,8 procent, strax efter mässlingsfallet.

- Sjukdomsfallet öppnade ögonen för att de här sjukdomarna inte försvunnit. Man kan faktiskt bli sjuk. Det har också förekommit relativt många fall av kikhosta som säkert också gjort sitt, Sjöström.

Lääkäri Markus Granholm katsoo kameraan.
Bildtext Markus Granholm.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Flockimmunitet skyddar dem som inte kan ta vaccin

Redan i augusti 2017 sa Markus Granholm som är överläkare i barnsjukdomar på Malmska sjukhuset till Yle att hälsovårdarna i Jakobstad upplever att allt fler föräldrar vaccinerar sina barn. Då mötte hälsovårdare i Jakobstad en ökad efterfrågan på vaccin.

- Sådana familjer som tidigare valt bort vaccinationer har ringt för att boka tid och vill nu låta vaccinera sina barn, säger Markus Granholm

Den främsta risken med låg vaccinationstäckning är att sjukdomarna får fäste och många blir smittade säger Sjöström. Flockimmuniteten skyddar också dem som inte kan ta vaccin av olika orsaker.

- Sen när det gäller exempelvis stelkramp så hjälper ingen vacciationsgrad i världen. Den smittan finns i jorden och smittar inte från människa till människa, säger Sjöström.

Nya vacciner är mindre populära

De nya vaccinerna som tillkommit på senare år som pneumokockvaccin och vaccin mot vattkoppor har inte rönt någon större popularitet i Österbotten.

I Jakobstad har 60,8 procent av barnen dom föddes 2017 vaccinerats mot vattkoppor. I Larsmo är siffran bara 19,8 procent. Men där är siffrorna som högst knappa 50 procent i hela övriga Österbotten, med undantag av Vasa som ligger på 75,4 procent.

Vaccinet mot Rotavirus är lite mera populärt. I Larsmo har 47,5 procent av barnen födda 2017 fått vaccinet. Siffrorna i Jakobstad är 86,4 procent och i Vasa 88. Här ligger Vörå nästlägst med 60 procent.

Läkare vaccinerar patient i armen.
Bild: Mostphotos

Jakobstadsområdet utpekas lite felaktigt

Sjöström säger att Jakobstadsområdet utpekas lite orättvist som den enda svaga länken när det gäller vaccinationer.

- Det har nog också förkommit problem i kommunerna söderöver. Det är inte bara i Jakobstadsområdet som vaccinationstäckningen varit låg.

Med tanke på de låga vaccinationssiffrorna för några år sedan är Sjöström ändå nöjd med de nya siffrorna och arbetet med att upplysa föräldrar om vaccination fortsätter på rådgivningarna.

- Om utvecklingen i Larsmo exempelvis börjar stampa på stället så måste vi fundera på vad vi kan göra. Men för regionen i helhet ser det mycket bättre ut än tidigare, säger Sjöström.

Artikeln uppdaterad 13.2.2020 klockan 5.28. Årtalet 2014 hade felaktigt smugit sig in angående Larsmo och MPR-vaccinet. Det rätta ska vara för barn födda 2017.