Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antalet döda och smittade av coronaviruset ökar kraftigt - mest beroende på nytt sätt att definiera smittan

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 06:56.
Efterfrågan på skyddsutrustning är enorm i Kina just nu. På en fabrik i Ningjin, söder om Peking, bar arbetarna själva skyddsdräkter medan de tillverkade dem.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Antalet smittade av det nya coronaviruset nästan tiofaldigades på bara ett dygn i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei. Hälsomyndigheterna där rapporterade ytterligare 242 avlidna och 14 800 fler smittade på torsdag morgon.

Hälsomyndigheterna i Hubei har breddat sin definition på bekräftad smitta av coronaviruset covid-19. Nu inkluderar siffrorna också dem vars symptom och röntgenbild pekar på lungsjukdomen, redan innan de testat positivt. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt CNN breddas definitionen till de "kliniskt diagnostiserade fallen" för att göra det lättare för de insjuknade att få vård för sin sjukdom.

Då Hubei nu plötsligt registrerade ytterligare 242 döda och 14 800 nya sjukdomsfall så innebär det att det totala antalet smittade har överstigit 60 000 och antalet avlidna i coronaviruset har stigit till 1 368.

Enligt AFP kommer den plötsliga ökningen sannolikt att underblåsa spekulationerna om att de kinesiska myndigheterna tidigare har underskattat spridningen.

Politiska ledare i Hubei sparkades

De nya siffrorna kom strax efter att antalet nya fall hade sjunkit två dagar i följd och en del kinesiska myndigheter redan hade hunnit börja spekulera i att utbrottet var på väg att plana ut.

En pakistansk studerande som tillfrisknat från coronaviruset omgavs av sjukhuspersonal då han fick lämna ett sjukhus i Guangzhou, i södra Kina, på onsdagen. Enligt internationell statistik har ungefär 6 000 människor tillfrisknat från covid-19.
Bildtext En pakistansk studerande som tillfrisknat från coronaviruset omgavs av sjukhuspersonal då han fick lämna ett sjukhus i Guangzhou, i södra Kina, på onsdagen. Enligt internationell statistik har ungefär 6 000 människor tillfrisknat från covid-19.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Världshälsoorganisationen WHO varnade ändå för förhastade slutsatser.

- Jag tror att det är alltför tidigt att försöka förutspå början, mitten eller slutet på den här epidemin just nu, sade Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen.

På torsdagen fick partisekreteraren i Hubei, det vill säga provinsens politiska ledare, sparken. Jiang Chaoliang efterträds av Shanghais tidigare borgmästare Ying Yong, enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt nyhetsbyrån fick kommunistpartiets partisekreterare i Hubei-provinsens huvudstad och virusets epicentrum Wuhan också sparken på torsdagen.

Redan tidigare har provinsens högsta hälsomyndigheter sparkats.

EU:s hälsoministrar samlas för att diskutera skyddsåtgärder

På torsdagen möts EU:s hälsoministrar i Bryssel för att diskutera vilka åtgärder som behövs för att förhindra en spridning av coronaviruset i Europa.

Hittills har åtminstone 45 fall av coronasmitta konstaterats i Europa och olika EU-länder har hanterat sådant som reserestriktioner på olika sätt.

Från Finland deltar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru i hälsoministrarnas möte i Bryssel.

Källor: AFP, CNN, Reuters, BBC, John Hopkins CSSE

Diskussion om artikeln