Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medlingsbud i förhandlingarna om den mekaniska skogsindustrin - parterna har tid till torsdag att ge sitt svar

Från 2020
Prosessinhoitaja Antti Liimatainen tarkkailee sahatavaralinjastoa Varkauden sahalla.
Bildtext Industrifacket är beredda på strejk fram till mars.
Bild: Antti Karhunen / Yle

I förhandlingarna kring den mekaniska skogsindustrin har riksförlikningsmannen kommit med ett medlingsbud, meddelar Riksförlikningsmannens kansli på Twitter.

Industrifacket och arbetsgivarsidan Skogsindustrin måste svara på förslaget senast på torsdag klockan 14.

Inom branschen pågår för tillfället en strejk som inleddes i slutet av januari. Industrifacket meddelade på måndag att stridsåtgärderna fortsätter fram till den åttonde mars ifall man inte kommer fram till en lösning.

Arbetsgivarsidan Skogsindustrin inleder idag förhandlingar med fackförbundet Pro. Anställda inom Skogsindustrin som hör till Pro inledde en strejk på torsdag som håller på fram till den 19:e februari.

Skogsindustrin har svarat med en lockout som håller på fram till den 17:e februari.

Några avtal godkändes på måndagen

Däremot har Pappersförbundet och Skogsindustrin enats om ett avtal på måndag. Strejkerna och lockouten påskyndade förhandlingarna.

Pappersförbundet är nöjda över att de slapp konkurrenskraftstimmarna. Angående lönerna kommer de stiga med 3,3 procent under 25 månaders tid.

Också Elektrikerförbundet och Skogsindustrin enades om ett avtal på måndagen. Elektrikerförbundets styrelse godkände avtalet på tisdagen. Avtalet var liknande som det mellan Skogsindustrin och Pappersförbundet.

Diskussion om artikeln