Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

För 75 år sedan förstördes "Florens vid Elbe" - tiotusentals civila dödades av eldstormarna i Dresden

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 13:29.
Dresden förstördes för 75 år sedan - Spela upp på Arenan

I Tyskland minns man på torsdag att det gått 75 år sedan bombningen av Dresden. Bombangreppen i andra världskrigets slutskede är alltjämt ett känsligt ämne, då högerextremister ständigt försöker skriva upp antalet offer och samtidigt tona ner nazismens brott.

I Dresden kommer årsdagen precis som tidigare att uppmärksammas under synnerligen fredliga former. Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier håller ett minnestal i stadens Kulturpalats, tusentals stadsbor bildar en mänsklig kedja "för fred och tolerans", och kyrkklockorna ringer.

Men också i år väntas årsdagen locka nynazister och andra krafter, som vill presentera en "alternativ" version av bombtragedin. Högerpopulistiska AfD (Alternativ för Tyskland) har en informationspunkt där partiet presenterar den föregivna "sanningen" om bombningarna, och kräver att minnet av offren synliggörs bättre.

Polisen i Dresden har laddat upp inför den manifestation som högerextremister ska hålla på lördag, och som kommer att mötas av motdemonstranter.

Tiotusentals civila dödades av eldstormar

Den 13-15 februari 1945 genomförde 800 brittiska och amerikanska bombplan en serie räder mot Dresden, en stad som under mer än fem krigsår varit helt förskonad från bombangrepp.

Brandbomberna skapade en eldstorm där upp till 25 000 människor, nästan enbart civila, miste livet. Dresdens måleriska barockcentrum, som förskaffat staden namnet "Florens vid Elbe", förvandlades till ruiner.

Scenerna efteråt har beskrivits i bland annat den tyskjudiske språkprofessorn Victor Klemperers dagböcker och i den amerikanske krigsfången, sedermera succéförfattaren Kurt Vonneguts roman Slakthus 5.

Gatorna var överströdda med svartbrända kroppar, bårhusen var överfulla. Tusentals oidentifierade lik kastades i massgravar eller staplades upp i högar som sedan brändes.

Dresden bombades sönder under andra världskriget
Bildtext Dresden bombades sönder i krigets slutskede. Fotograferat 13.2.1945
Bild: AFP / Lehtikuva

Varför bomba en stad då det tyska nederlaget stod klart för alla?

Det har diskuterats mycket vad som låg bakom beslutet från västmakternas krigsledning att anfalla Dresden vid en tidpunkt då Tysklands nederlag stod klart för alla.

Staden var en viktig järnvägsknut, men hade i det här skedet av kriget föga betydelse för trupptransporter till den sönderfallande östfronten. Där fanns heller inga industrier av betydelse.

Många anser att syftet helt enkelt var att bestraffa tyskarna och försöka knäcka deras stridsmoral.

Den nazistiska propagandan tog omedelbart fasta på förödelsen. Det började spridas uppgifter om mer än 200 000, till och med en halv miljon dödsoffer.

I det kommunistiska DDR, där Dresden kom att ligga efter kriget, presenterades räderna som ett exempel på "imperialisternas" brutalitet. Då låg den officiella dödssiffran på 35 000 människor.

Dresden 13.9.1957. Får betar vid ruinerna av Frauenkirche
Bildtext Dresden, Östtyskland 13.9.1957. Får betar vid ruinerna av Frauenkirche
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter DDR:s fall 1990 fick extremhögern ett uppsving

Efter DDR:s fall 1990 fick extremhögern ett uppsving i östra Tyskland.

I takt med att man i Dresden började återuppföra de kulturbyggnader som förstördes 1945 blev staden ett fäste för nynazistiskt tankegods, där även föreställningen om bombningarna som ett ohyggligt krigsbrott med hundratusentals oskyldiga offer ingick.

På årsdagen av bombningarna blev minnesmanifestationer ett återkommande inslag i Dresden. År 2009 samlade tåget kring 6 000 deltagare.

Samma år bildades också en motrörelse, Arbetsgruppen 13 februari, bestående av judiska organisationer, fackföreningar, kristna kyrkor, vänstergrupper och kulturarbetare. Gruppens insats under årsdagen har bestått i att bilda mänskliga kedjor, och genom fredligt motstånd konfrontera extremhögern.

Människor bildar en kedja på minnesdagen för bombningarna av Dresden. 13.2.2019
Bildtext Människor bildar en kedja på minnesdagen för bombningarna av Dresden. 13.2.2019

Historikerkommission arbetade i fem år

År 2005 tillsatte Dresdens ledning en historikerkommission för att fastslå sanningen om bombningarna. Efter fem års minutiöst studerande av dokument kunde den slå fast en dödssiffra på mellan 18 000 och 25 000 personer.

Spekulationerna om att hundratusentals oregistrerade flyktingar österifrån hade omkommit kunde avfärdas som ogrundade. Hur ohygglig eldstormen må ha varit, så kan den inte ha kremerat tiotusentals kroppar så att inga spår återstod.

Den engelska staden Coventry minns också

Men de sexsiffriga dödstalen har fortsatt att leva kvar. AfD:s vice ordförande Tino Chrupalla sa nyligen i en intervju för tidskriften Der Spiegel att "omkring 100 000" människor miste livet.

En annan AfD-politiker, förbundsdagsledamot Mario Lehmann, kallade i fjol bombningarna en "förintelse", ett begrepp som vanligen används om nazisternas massmord på judar och romer.

Trots de spänningar som den dystra årsdagen gett upphov till, får man nog förmoda att de flesta Dresdenbor vill uppmärksamma dagen i en anda av fred och samförstånd.

Bland de celebra gästerna vid dagens ceremonier finns även biskopen av Coventry, Christopher Cocksworth. Ödeläggelsen av Dresden kan av vissa ses som vedergällning för den tyska bombräd, som i november 1940 lade Coventrys centrum med dess medeltida katedral i ruiner.

Den engelska och den tyska staden bedriver numera ett tätt samarbete inom alla tänkbara områden, och minns samfällt det elände som krig alltid medför.

Stadsvy över Dresden
Bildtext Stadsvy över Dresden i dag
Bild: Johnny Sjöblom/Yle

Dresden bombades sönder år 1945 - Frauenkirche byggdes upp på nytt

  • Staden Dresden i delstaten Sachsen i Tyskland drabbades av stor förödelse i slutet av andra världskriget. Stora delar av staden förstördes 1945 av de allierades bomber.
  • Staden lämnades i spillror och ruinerna låg kvar som krigsmonument i 50 år i det dåtida Östtyskland.
  • Efter Berlinmurens fall och den tyska återföreningen inleddes ett enormt projekt för att återuppbygga kyrkan Frauenkirche.
  • Med hjälp av modern teknologi, gamla fotografier och minnesbilder lyckades man återkonstruera Frauenkirche. Arbetet avslutades 2005, och slutresultatet inspirerade andra. Liknande projekt inleddes också på andra håll i Europa.
Den 4 januari 1993 började man förbereda återuppbyggnaden av Frauenkirche efter bombattackerna i Dresden 1945
Bildtext Den 4 januari 1993 började man förbereda återuppbyggnaden av Frauenkirche efter bombattackerna i Dresden 1945.
Bild: Ullstein bild - dpa/ All Over Press
Frauenkirche i Dresden, Tyskland. Kyrkan byggdes 1726-43, förstördes i februari 1945, återuppbyggdes 1994-2005u
Bildtext Frauenkirche i Dresden, Tyskland. Kyrkan byggdes 1726-43, förstördes i februari 1945, återuppbyggdes 1994-2005.
Bild: imago/Winfried Rothermel/ All Over Press
Interiören i Fraunekirche i Dresden 2016.  Kyrkan byggdes 1726-43. Förstördes i february 1945 av bombningar. Återuppbyggdes 1994-2005
Bildtext Interiör i Fraunekirche i Dresden 2016. Kyrkan byggdes 1726-43. Förstördes i februari 1945 av bombningar. Återuppbyggdes 1994-2005.
Bild: imago/Winfried Rothermel/ All Over Press
Frauenkirche i Dresden förstördes av bombningar 2005 och byggdes upp på nytt och öppnades 2005
Bildtext Interiör från Frauenkirche i Dresden.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Invånarna i Dresden håller en minnesstund för förödelsen 1945 då staden förstördes av bombningar.
Bildtext Invånarna i Dresden håller en minnesstund och tänker på de allierades bombardemang 1945 då staden förstördes.
Bild: imago/Max Stein/ All Over Press
Palatset Zwinger i Dresden i ruiner efter engelsk-amerikanskt bombardemang av staden 1945 i slutet av andra världskriget. Palatset har återuppbyggts.
Bildtext Palatset Zwinger i Dresden i ruiner efter engelsk-amerikanskt bombardemang av staden 1945 i slutet av andra världskriget. Palatset har återuppbyggts.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Diskussion om artikeln