Venkat Kumar kan redan åtta språk och övar svenskan med sjundeklassare - Borgå tar hjälp av svenskstuderande för att ge elever intryck från andra kulturer
Att lära sig ett språk är lättast genom att prata. Därför besöker studerande i Borgå olika svenskspråkiga skolor för att lära sig mera. Eleverna kommer samtidigt i kontakt med personer från andra länder och kulturer.
Vanligtvis cyklar Venkat Kumar till Borgå folkakademi där han studerar svenska. Men inte den här morgonen. Han ska tillbringa hela dagen tillsammans med högstadieelever och vara med på deras lektioner.
Det gör både han och hans klasskamrater för att lära sig svenska bättre. Språkstuderande vid Borgå folkakademi besöker olika skolor i Borgå för att umgås och prata svenska med elever.
- Varje gång jag besöker skolan lär jag mig många nya ord. Jag hör svenska hela dagen och då lär jag mig bättre.
Trots att han bara har bott i Finland i tre månader ställer han upp på intervju på svenska. Kumar pratar redan åtta olika språk. Nu är han på god väg att lära sig två språk till – svenska och finska.
Venkat Kumar är född i Indien men flyttade som 16-åring till Belgien för att studera. Sedan blev det vidare studier i Italien innan han flyttade till Island. Från Island kom han till Finland.
Då han flyttade hit trodde han att alla bara pratar finska. Och han visste att finska inte påminner om något av de språk han redan kan.
- Jag går på finskakurs två gånger i veckan men det är svårt.
Kumar blev glad då han han fick veta att han kan studera svenska i Borgå. Senast bodde han nämligen på Island i några år och där lärde han sig isländska.
- Jag trodde att jag inte längre har någon nytta av isländska, men nu märker jag att jag har mycket lättare att lära mig svenska då jag redan kan isländska.
Venkat Kumar kan åtta språk - telugu, hindi, engelska, urdu, tamil, punjabi, holländska och isländska. Snart kan han också svenska och finska
Språkstudierna på folkakademin innefattar förutom svenska också samhällskunskap och kulturkännedom om Finland.
Borgå folkakademi, till vardags kallad Akan, har för tillfället elever från bland annat Nigeria, Jordanien, Brasilien, Ryssland, Syrien, Irak, Finland, Indien, Kenya och Marocko.
Inga-Lill Sundqvist, som är programansvarig för det svenska språkprogrammet på Akan, säger att skolpraktiken är bra då det ofta är lättare att våga tala svenska med barn och unga.
- Samtidigt får eleverna större förståelse över att det finns vuxna som inte talar perfekt svenska, men som vill lära sig språket, säger Sundqvist.
Många elever i de svenskspråkiga skolorna har inga naturliga kontakter till personer från andra länder. Därför vill Akan samarbeta med skolorna i Borgå.
- Vår tanke bakom skolpraktiken är att ge våra språkstuderande och svenskspråkiga elever i Borgås skolor möjligheter att knyta kontakter och skapa kulturella broar, säger Sundqvist.
Hon tycker att samarbetet gynnar alla.
På bildkonstlektionen sitter Venkat Kumar och sjundeklassaren Anthon Mäkinen och diskuterar hur man ska blanda för att få till en snygg grön färg.
Dagens uppgift är att fylla pappret med olika geometriska former i olika gröna nyanser. Penslarna pendlar ivrigt mellan den blå och den gula vattenfärg paletten.
- Det har varit intressant att höra om olika kulturer och träffa nya människor. Jag har lärt mig hur de lever och hur deras vardag ser ut, säger Emmi Ilomäki.
Geografi följer på läsordningen. Kumar är då tillsammans med en ny klass. Han inleder lektionen med att berätta om sig själv och håller en presentation om sitt ursprungsland Indien.
John Tillman lyssnar intresserat. Tidigare har han också pratat med Kumars klasskompisar i matkön.
- Jag tycker det är bra att de kommer på besök. Man lär sig mycket och det är intressant att höra vad de berättar och tycker om Finland.
I den finska läroplanen ingår också internationalisering och global fostran vilket Lyceiparkens skolas elever nu får på ett naturligt sätt.
- Eleverna hälsar också glatt på våra studerande när de träffar dem i Borgå och det ger alla en känsla av gemenskap och samhällsengagemang, säger Sundqvist.