Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport: Tudelningen bland kommunerna blir bara större - och mera pengar kanske inte är lösningen

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 14:01.
Ylijohtaja Jani Pitkäniemi, Valtiovarainministeriö, Kunta- ja aluehallinto-osasto
Bildtext Överdirektör Jani Pitkäniemi anser att statsandelssystemet trots allt är dynamiskt.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Segregeringsutvecklingen på kommunfältet fortsätter och takten bara ökar. Det budskapet levererade en arbetsgrupp vid Finansministeriet på torsdagen. Kommunministern vill ha en bred diskussion, någon enkel medicin finns inte.

”Vi har i 25 år talat om att befolkningen åldras”, inledde överdirektör Jani Pitkäniemi vid Finansministeriet sin presentation på torsdagen.

Ministeriet har sammanställt en omfattande rapport om hur kommunerna mår och vilka de ekonomiska realiteterna är.

Pitkäniemi räknade upp en lång rad problem, varav få är nya. Det finns fler äldre, nativiteten sjunker, den arbetsföra befolkningens andel sjunker, invånarna samlas i städerna och allt detta medför kostnader och skattetryck.

Huvudstadsregionen och speciellt Helsingfors skiljer sig allt mer från övriga Finland. Kriskommunernas antal ökar och de invecklade ekonomiska strukturerna gör att det är svårt att greppa helheten.

Kommunstorleken en faktor, men undantag finns

Det finns stora skillnader i hur väl kommunerna klarar av sina lagstadgade uppgifter. Kommunstorleken är en faktor i hur väl det går, men det finns olika slags exempel i alla kategorier.

Vårdkostnaderna stiger. Social- och hälsovårdsreformen är enligt Pitkäniemi nödvändig, men den löser inte alla problem.

- Vi måste nog dryfta om vi med nuvarande syn på kommunerna alltid automatiskt kan öka deras uppgifter, ens om det sker med full finansiering, sade Pitkäniemi.

En möjlighet är att se över kommunernas uppgifter

Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) tackade för en diger rapport. Enligt Paatero måste diskussionen i offentligheten nu börja handla om de stora helheterna, inte enskilda detaljer.

Sirpa Paatero, kommunminister på pressträff.
Bildtext Kommunminister Sirpa Paatero (SDP).
Bild: Yle/ AG Karlsson

Några snabba lösningar på problemen utlovas inte. Paatero räknade upp tre möjliga alternativ, som ska diskuteras politiskt.

Staten kan ösa mer pengar över kommunerna, men det hjälper nödvändigtvis inte, och det finns inga sådana pengar.

En annan möjlighet är att se över strukturerna och göra fusioner.

En möjlighet är att se över om man kunde differentiera kommunernas lagstadgade uppgifter och dryfta om olika kommuner kunde ha olika uppgifter.

Diskussion om artikeln