Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och talibanerna nära avtal om eldupphör i Afghanistan - spelar ingen roll under vintern anser kritiker

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 11:38.
Talibanerna erbjuder ett veckolångt eldupphör om USA inleder fredssamtal och drar bort styrkor från Afghanistan. Kritikerna säger att det inte spelar någon roll under vintern då striderna ändå mattas av.
Bildtext Talibanerna erbjuder ett veckolångt eldupphör om USA inleder fredssamtal och drar bort styrkor från Afghanistan. Enligt kritiker spelar det ingen roll under vintern då striderna ändå mattas av.

USA och talibanrebellerna i Afghanistan är nära ett avtal om eldupphör. Talibanerna erbjuder ett sju dagar långt eldupphör som en förtroendeingivande åtgärd inför eventuella fredssamtal, men oberoende experter är ytterst skeptiska.

Talibaner som deltar i informella förhandlingar i Qatar, hotar enligt nyhetsbyrån AP, att lämna samtalen om deras erbjudande inte accepteras.

Amerikanerna tycks vara intresserade eftersom de i gengäld har lovat att dra bort en del styrkor från Afghanistan och att avhålla sig från attacker så länge de inte angrips.

President Donald Trump avbröt överraskande fredsförhandlingarna i fjol höstas, men nu är han villig att återuppta dem igen om talibanledarna bevisar att de kan stoppa våldet i Afghanistan.

Det är ärligt talat löjligt. Vem vill strida då det snöar

Trumps nationella säkerhetsrådgivare säger sig vara "försiktigt optimistisk."

- Presidenten har gjort det mycket klart att våldet måste minska och att man måste inleda meningsfulla samtal mellan afghaner om förhandlingarna ska återupptas, säger säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien.

Parterna har inte ännu sagt något om när eldupphöret skulle börja eller hur det skulle övervakas, men de lär finslipa avtalet som bäst.

Om och när eldupphöret inleds, så skulle USA skulle ge exakta uppgifter om hur och var man skulle minska den amerikanska styrkan i landet som idag består av ungefär 12 000 soldater.

Valtrick enligt kritiker

Oberoende afghanska och utländska experter säger att talibanernas löfte om eldupphör inte har någon som helst betydelse, eftersom det ändå inte skulle förekomma större sammandrabbningar under de snöiga vintermånaderna.

- Det är ärligt talat löjligt. Vem vill strida då det snöar. Talibanerna har inte ändrat sig på något sätt, utan förbereder sin årliga våroffensiv precis som vanligt, säger EU:s förre Afghanistansändebud Michael Semple.

Enligt Semple siktar rebellerna fortfarande på att störta regeringen och presidenten i Kabul och de är lika ointresserade av ett heltäckande fredsavtal som tidigare.

Många experter varnar Trump för att gå i rebellernas fälla i ett lönlöst försök att få goda nyheter från Afghanistan inför presidentvalet i november.

Afghanska brandmän städar upp platsen där sex personer dödades i en självmordsattack i Kabul. Terrordådet i tisdags var det första på över tre månader i den afghanska huvudstaden.
Bildtext Afghanska brandmän städar upp platsen där sex personer dödades i en självmordsattack i Kabul. Terrordådet i tisdags var det första på över tre månader i den afghanska huvudstaden.

USA:s förre sändebud i Afghanistan Laurel Miller, säger att det veckolånga eldupphöret skulle innebära en pr-seger för rebellerna utan att USA skulle få något konkret i gengäld.

Hon tror att avtalet ur USA.s synvinkel bara är en försonlig gest gentemot Ghani, som har åsidosatts i fredsförhandlingar och som har krävt ett landsomfattande eldupphör. Talibanerna har konsekvent vägrat att förhandla direkt med den afghanska regeringen.

- USA måste förklara återupptagna fredsförhandlingar på något sätt efter att Trump avbröt dem ifjol. Nu är förklaringen att USA kanske kan få något mer av talibanerna än förr, säger Miller som numera arbetar för tankesmedjan International Crisis Group.

Det finns omkring 20 000 utländska soldater i Afghanistan, inklusive ett 60-tal finländare. USA:s försvarsministerium Pentagon har antytt att man är beredd att dra bort omkring 4 000 av de 12 000 amerikanska soldaterna i landet.

- För tillfället är de avskräckta av flygattacker och nattliga räder och ett resultat är det ökade antalet civila offer. Det råder ett dödläge i kriget men talibanerna förstärks om amerikanerna tas bort från ekvationen säger afghanexperten Kate Clark.

Källor: AP, Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln