Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ur drog- och alkoholmissbruk till världsrekord – Hans Mäenpää om den brutala skidsatsningen: “Jag ser det som min räddning”

Från 2020

Hans Mäenpää var 30 år när han började satsa på längdåkning. Före det hade han gjort revolt mot laestadianismen, dragit på sig drog- och alkoholmissbruk i Norge, och återvänt hem till Jakobstad. Åtta år senare satte fyrabarnspappan nytt världsrekord i 24 timmars skidåkning.

Snön som fallit de senaste dagarna i Jakobstad har klätt pulkabacken vit. Hans Mäenpää åker ner tillsammans med sina döttrar och hunden Rambo.

På 1980-talet växte Mäenpää själv upp på andra sidan av staden. Han var det åttonde barnet i syskonskaran på tolv barn som uppfostrades i en laestadianfamilj.

– Jag blev uppväxt i en ganska sträng miljö där ingenting var tillåtet. Som att idrotta, tävla, det var helt förbjudet för oss som barn.

Även om föreningsidrotten inte var tillåten, hindrade det inte honom från att röra på sig aktivt som barn. Familjens hus låg bredvid skridskobanan där Hans ofta spelade ishockey. Det hände också att han skidade runt vandringsleden i Jakobstad.

– Alltid har jag vetat att jag har bra kondition. Jag har kunnat fara ut och springa och så har jag konstaterat att jag hänger med dem som idrottar.

Hans Mäenpää i skidspåret i Jakobstad.
Bild: Mikael Oivo / Yle

I tonåren slutade han motionera och vid 15 års ålder började han röka. Samtidigt ifrågasatte han alltmer familjens tro och de stränga reglerna.

– Jag har alltid varit nyfiken och en rebell, berättar Mäenpää.

– Då jag var lite äldre och fick skinn på näsan konstaterade jag att jag flyttar till Oslo. Jag ville se den här världen med egna ögon.

Han var 20 år när han flyttade till Norge. Där var han fri från allt som hade varit förbjudet hemma i Jakobstad.

– Jag hade lite det sinnet när jag for iväg, att jag far till Oslo för att prova på allt.

Det gjorde han – och drog på sig ett drogmissbruk.

Se Sportlivs minidokumentär om Hans Mäenpää och vägen ur drog- och alkoholmissbruk till världsrekord:

Ursinniga träningen ersatte drogerna och alkoholmissbruket - Jakobstads världsrekordman Hans Mäenpää fann räddningen i skidspåret - Spela upp på Arenan

Efter två år i Oslo återvände han till Jakobstad. Han hade lovat sig själv att inte fortsätta med missbruket.

– Men det gick ju inte riktigt så, utan efter att jag kom hem eskalerade användningen av droger och alkohol. Jag gjorde några försök att sluta. Misslyckades.

– Det höll på i kanske två år hemma tills jag konstaterade att nu måste jag ta tag i mitt liv.

Han var 25 år när han började motionera igen. Tillsammans med kollegorna på familjens byggföretag deltog han i olika löptävlingar. Konditionen var förvånansvärt bra, trots att livsstilen hade varit ohälsosam i flera års tid.

”Jag är riktigt en byggjobbare. Jag gör allt. Ett rätt så fysiskt jobb har jag nog, men jag tycker om det.”
-Hans Mäenpää

Mäenpää gillade att tävla. På veckosluten lät han bli att festa för att vara i form på tävlingarna.

– Det är mycket samma känslor man får inom idrotten som man fick genom drogerna och ruset.

– Det känns befriande i dag att ha den här idrotten. Jag ser det som min räddning.

Hans hade blivit av med drogerna och alkoholen, men fortsatte röka tills han var 30 år. Det var då, år 2011, som han deltog i sitt första Vasalopp, efter att ha åkt skidor i ett år.

Debuten var lyckad. Han slutade på 310:e plats bland över 10 000 deltagare, och hade inte många finländare framför sig.

Det var då han fastnade för skidåkningen – bara åtta år innan han slog 24 timmars världsrekordet.

Satsningen på skidåkning eskalerar

Hans äldre bröder Kim och Mats bildade ett motionslag, som senare skulle heta Ski Team Mäenpää, när Hans var i 30-årsåldern.

Hans Mäenpää i skidspåret i Jakobstad.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Satsningen eskalerade när Hans lyckades lura med Mats fotbollsspelande söner Hannes och Viktor.

– Lite med bråk sa jag åt dem att de aldrig kommer att vinna över mig i skidåkning. Det sporrade dem. Då de började åka skidor kom tanken att vi skulle börja satsa lite mer seriöst. Då bildade vi Ski Team Mäenpää.

I vinter deltar Ski Team Mäenpää för fjärde året i långloppscupen Ski Classics.

Hans tävlar och är på läger tillsammans med sina lagkamrater, men i allmänhet tränar han helst ensam. Träningsmängden är i paritet med landslagsåkare.

Han jobbar full tid som byggarbetare och är pappa till fyra döttrar, men det hindrar inte från att storsatsa på idrotten.

En vanlig dag stiger han upp klockan 4.30 och inleder dagen med en halvtimmes joggingtur. Mest för att det piggar upp inför jobbet.

Måndag till torsdag gör han långa arbetsdagar och tränar ett par timmar på kvällen. På fredagar är han ledig och får in två träningspass, liksom på lördag. På söndagar kör han ett långpass på fem timmar.

– Den här satsningen går ju inte utan att man har en sambo som är med på noterna och förstår en. Vi har fyra flickor som alla har en egen hobby. Sambon jobbar på kvällar och nätter, så det krävs också svärföräldrar som är villiga att ställa upp.

Familjens uppoffringar, och Mäenpääs stenhårda träningsattityd, ledde till slut ända fram till ett världsrekord.

”Nog kostar den här satsningen. Visst missar man en del av barnens intressen.”
-Hans Mäenpää

Slår världsrekordet i 24 timmars skidåkning

Mäenpää är 40 år men upplever att han fortfarande utvecklas. I januari gjorde han sin bästa Ski Classics-tävling i Marcialonga där han var bästa finländare med sin 41:a plats.

De största rubrikerna skapade han ändå i april 2018 då han slog världsrekordet i 24 timmars skidåkning. Det tidigare rekordet på 433 kilometer rök då Mäenpää stakade på i över 472 kilometer i Levi.

Idén att göra ett försök på världsrekordet kom långt tidigare.

– Det var egentligen före jag hade börjat skida, så kom jag över en filmsnutt där jag såg Teemu Virtanen skida världsrekordet. Redan då tänkte jag att det där kommer att vara någonting för mig.

Mäenpää förberedde sig för världsrekordförsöket hela vintern. Han tränade mycket på tom energi.

– Jag for alltid ut klockan sex på morgonen utan morgonmål och tränade i sex timmar. Allt för att härda lite, och få den där känslan hur det kommer att kännas.

Under rekordloppet i Levi fick han draghjälp av bland annat Iivo Niskanen och norska kollegor från Ski Classics-serien.

Hittills tycker jag att jag har blivit bättre för varje år. Det är det som driver mig, att det går att utvecklas fast man är 40

Hans Mäenpää

Mäenpää var hela tiden övertygad om att han skulle klara av att slå rekordet. Det största orosmomentet var ifall någon annan av åkarna som ställde upp på rekordförsöket skulle skida längre än han själv.

Länge hängde Daniel Strand med i hasorna. Mäenpää hann tänka hur surt det skulle vara om han slår det tidigare rekordet – bara för att förlora med några meter mot en norrman.

Men när Strand avbröt ungefär halvvägs försvann all oro ur kroppen.

– Då visste jag att det är jag som kommer att ha världsrekordet.

Han överskred det gamla världsrekordet redan när två timmar återstod av loppet, men ville naturligtvis skida så långt som möjligt.

Under de två sista timmarna fick han draghjälp av brorsonen Viktor som plågade honom riktigt ordentligt.

När klockan slog 10 på förmiddagen hade 24 timmar förlöpt. Hans Mäenpää hade parstakat 472,002 kilometer.

Han stupade ner i snön. Fötterna bar inte längre och han fick hjälp med att ta sig ur spåret.

Hans Mäenpää på jobbet.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Han slog världsrekordet fredagen den 13 april. Tre dagar senare, på måndag, återvände han till jobbet på ett våningshus familjeföretaget byggde i Vasa.

– Jag arbetade på nionde våningen och skulle upp för trapporna. Inte tror jag det nånsin har varit så jobbigt att gå upp för trappor som den veckan.

– Jag kanske borde ha unnat mig en vecka ledigt där. Jag skulle vara lite envis och visa att det inte finns något som tar på mig. Det slutade med att jag fick fara hem och ta sjukledigt, för jag hade så dåliga stortån.

Det tog ett år innan fötterna mådde bra igen och även i övrigt tog återhämtningen längre än vad han hade tänkt sig. Hela säsongen efteråt var dålig.

Först denna vinter har allting varit sig likt igen – och nu öppnar Mäenpää för en ny holmgång.

Storsatsningen fortsätter med eventuellt nytt rekordförsök i sikte

När Sportliv träffar Hans Mäenpää i Jakobstad har han precis kommit hem från en lyckad tävlingsturné på tre veckor i Europa.

Han har åkt tre långlopp tre helger i följd: Kaiser Maximilian Lauf på 60 kilometer i Österrike, La Diagonela Engadin på 62 kilometer i Schweiz, och Marcialonga på 70 kilometer i Italien.

Hans Mäenpää kör ett skiergpass hemma i Jakobstad.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Framför sig har han ännu säsongens viktigaste tävlingar, bägge i Sverige: Vasaloppet på 90 kilometer och Nordenskiöldloppet på 220 kilometer.

– Då säsongen kommer när jag inte blir bättre, så kan det bli svårt att hitta motivation till nästa år. Hittills tycker jag att jag har blivit bättre för varje år. Det är det som driver mig, att det går att utvecklas fast man är 40.

Mäenpää upplever att han har goda förutsättningar att slå sitt eget världsrekord. Men för att hitta motivationen till att göra ett nytt försök hoppas han att någon tar rekordet från honom.

– Inte är det någon vits att spara på det. Åldern börjar komma emot hela tiden.

Hans Mäenpää efter ett tungt skiergpass hemma i Jakobstad.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Oberoende om det blir ett nytt världsrekordförsök eller inte ser Hans till att hålla sig fullt sysselsatt med skidåkningen, jobbet och familjen.

Det tidigare missbruket spökar fortfarande i bakhuvudet.

– Inte är jag ändå så stark på mig ännu i denna dag. Jag klarar riktigt bra att fara ut en kväll och ta alkohol. Men skulle jag vara på fel ställe vid fel tidpunkt kan det vara att man skulle kunna få ett litet återfall. Bara för att testa på det.

– Men idrotten betyder så mycket mer i dag än vad det skulle betyda. Det är nog det som håller mig borta.

Se Sportlivs minidokumentär om Hans Mäenpää och vägen ur drog- och alkoholmissbruk till världsrekord:

Ursinniga träningen ersatte drogerna och alkoholmissbruket - Jakobstads världsrekordman Hans Mäenpää fann räddningen i skidspåret - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln