Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Världen har blivit en farligare plats” – chefen för säkerhetskonferensen i München är pessimistisk inför årets möte

Från 2020
Den syriska militären bombar Dhouma  7.4.2018.
Bildtext Bland annat hanteringen av våldet i Syrien lyfts fram som ett misslyckande. Bilden är från en kemvapenattack i Douma i Syrien år 2018.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Politiker från hela världen samlas nu under veckoslutet vid den årliga säkerhetskonferensen i München. Inför konferensen är stämningen rätt dyster.

Sällan har de internationella kriserna varit så här många och samtidigt frågar man sig vilken roll väst överhuvudtaget kommer att spela i framtiden.

”Westlessness”, en avsaknad av väst, är det begrepp som säkerhetskonferensens arrangörer själva har konstruerat för att beskriva det världspolitiska skeendet just nu.

– Dels håller väst på att bli allt mindre väst, dels håller också hela världen på att bli det, säger säkerhetskonferensens chef Wolfgang Ischinger.

arvovaltaisen näköinen mies
Bildtext Konferensens chef Wolfgang Ischinger är allt annat än optimistisk.

Med det menar han att aktörer som Kina och Indien spelar en allt större roll, samtidigt som man i västländerna tvingas föra en intern kamp för sina egna värderingar och för demokrati och rättsstat.

Enligt Ischinger sker den här utvecklingen i en värld som under de senaste åren har blivit allt farligare och där kriserna hela tiden har blivit fler och inte färre.

”Varför kan inget göras”

I München samlas från och med i dag över 500 politiker för att diskutera allt från Iran till Ukraina och från Libyen till Syrien.

I presskonferensen inför den årliga träffen i München, verkade säkerhetskonferensens chef mycket uppgiven när han gick in på de många långvariga kriserna.

– Det internationella samfundets misslyckande i Syrien är oförlåtligt. Det samma gäller för Libyen där man inte har kunnat omsätta något av det avtal som förhandlades fram i Berlin för några veckor sedan, säger Ischinger.

– Det här får mig att må illa och under konferensen vill jag framför allt fråga politikerna på plats varför det är så omöjligt att göra något för att lösa de här kriserna, säger Wolfgang Ischinger.

Han riktar sin kritik framför allt mot EU, som inte kan visa den handlingskraft som man egentligen borde.

Den tre dagar långa säkerhetskonferensen inleds i dag med ett tal av Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Finland representeras under konferensen av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

Diskussion om artikeln