Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En ung kvinnas ansikte i profil mot bakgrund av en målning.

Generation 2020 - Klimatförändring och identitet i fokus på ny Amos Rex utställning där unga konstnärer tar plats

Från 2020

Generation 2020

Klimatförändring, mångfald och sexuell identitet står i fokus på Amos Rex senaste utställning där över åttio unga konstnärer medverkar. Konstnärerna som ställer ut är i åldrarna 15 till 23 och i sina verk utforskar de vad konst betyder för dem och deras generation.

För grupputställningen Generation 2020 har man valt ut 150 verk av över 1600 förslag. I utställningen ingår bland annat videoverk, ljudinstallationer, fotografier, serier, keramikkonst, målningar, och ryamattor.

Lyssna på intervjun med de unga konstnärerna på Amos Rex här.

Generation 2020 på Amos Rex

10:47

Kamala Company – Halaus

Johan Högsten 19 år – Multiformity

– Jag har gjort ett abstrakt och visuellt videokonstverk som innehåller mycket improviserad dans.

– I mitt konstverk arbetar jag med att ge uttryck för att jag ogillar att kategorisera människor. Inte mig själv och heller inte andra. Jag har märkt att vi tycker mycket om att sätta folk i olika lådor och fack. Jag tror att folk helt enkelt gör så för att lättare förstår vad som händer runt omkring dem, vem är vem och vad är vad.

Mitt videoverk är en personlig studie i mångfald – Johan Högsten

– Jag tycker inte att det är det bästa sättet att se på världen eller på människor överhuvudtaget. “Han är sådan, hon är sådan och jag är sådan”-tankesättet tycker jag inte alls om. Konst borde man få göra utan att sätta gränser.

Jag vill att folk ska få vara precis som de vill, ingen är endimensionell – Johan Högsten

– Jag är bara 19 år gammal men ställer ut på Amos Rex, det känns nog galet. Jag har sovit superdåligt i natt för jag har varit så nervös för vad publiken ska säga då de får se min konst. Hur många personer kommer att se mitt konstverk och mitt ansikte där på screenen? Men samtidigt som jag tycker att det är galet tycker jag också det är sjukt fint att vi unga får en chans att visa vad vi kan.

Ellinor Andersson 16 år – Adams skapelse - akryl på löparskor

– Jag valde Michelangelos klassiska målning Adams skapelse. Jag ville föra ihop två ultimatum, modern konst som är mer tredimensionell och vardaglig och sedan ett gammalt klassiskt verk för att visa att de båda kan samverka på ett sätt som kan fungera.

Mitt konstverk är återanvända löparskor och ett enkelt konstverk målat på skorna – Ellinor Andersson

– Jag är både intresserad och insatt i klimatförändringen, jag ville inte slänga bort mina använda skor utan istället använda dem för att skapa något nytt och på samma gång återanvända något som jag kan ha med mig hela livet.

Adams skapelse - akryl på löparskor av Ellinor Andersson

– Att jag som endast 16-åring har fått chansen att ställa ut på Amos Rex är både skrämmande och roligt. Jag tror det här hjälper andra unga att våga ta steget helt ut. Det är också bra att äldre personer blir påminda om att konsten utvecklas konstant och går framåt.

Elmer Strang 16 år – Melancholy Blues

– Jag vet inte hur stort budskap jag har, mest handlar det om att jag tycker om att rita serier och ville göra en. Konst för mig är att jag har någonting att göra så jag kommer bort från allt annat. Stress i skolan och jobbiga sociala situationer.

Känslan av att inte bry sig om att man är ledsen – Elmer Strang

Elmer Strang säger att hans serie Melancholy Blues främst är ett försök att fånga en melankolisk känsla som han tror att många människor upplever.

– Musik inspirerar mig mycket. Annan konst inspirerar mig också, mest serier.

Namnet på mitt konstverk kommer från en Queen-låt som jag blev inspirerad av – Elmer Strang

– Mitt konstintresse kommer hemifrån. Min mamma har alltid tyckt mycket om konst. Men i dagis klottrade jag massor med fingerfärg till exempel. Och en gång sade en dagistant då hon såg min teckning att den var fin. På den vägen är det.

Andra upplagan av tre

Den aktuella utställningen är den andra upplagan av Generation-triennalen för konst och visuell kultur av unga konstnärer.

Minea Lång (f. 1995) — Future of Collective Thinking

Bildkonstnären Hannaleena Heiska har tillsammans med Amos Rex museichef Kai Kartio, chefen för publikarbete Elsa Hessle, kurator Katariina Timonen och Eliel Tammiharju och Sanni Weckman (deltagande konstnärer i Generation 2017) valt konstnärerna för Generation 2020.

Irene Suosalo (f. 1995) — Collisions

Utställningen pågår under hela våren på Amos Rex.

Foto: Yle / Jyrki Lyytikka & Amos Rex / Riku Pihlanto

Titta på ett inslag från utställningen Generation 2020 på Amos Rex här.

Utställningen Generation 2020 i Helsingfors visar upp framtidens stora namn inom konsten - Spela upp på Arenan

Artikelns huvudbild: Leevi Ikäheimo (f. 1997) – ASMR Roleplay Mother Earth Comforts You While You Are Dying And She Is Dying With Her