Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: Får smala människor gnälla?

Från 2020
Maria Sundblom Lindbergs kommentarsbild med henne i bastun med Jonas Wilén.
Bildtext Konstnären Jonas Wilén och Maria Sundblom Lindberg talar bland annat om nakna kroppar i konsten.
Bild: Parad Media. Grafik: Lasse Grönroos.

”Det är nog dags för dig att börja njuta av ditt utseende, mamma. Du blir ju troligtvis inte snyggare.”

Vi står bredvid varandra i badrummet och jag slarvgnäller om att något plagg inte sitter som det ska, inte sitter som förr.

Jag har en sämre höst bakom mig när det gäller självkänslan. Det korrelerar med att jag har tvingats titta på mig själv timme efter timme när jag har gjort klipplistor till Maria och sommarpratarna.

Kroppen som tema

”Synligheten är den enda nackdelen med mitt jobb” sa Efter Nios programledare Sonja Kailassaari till mig en gång och jag håller med.

Men jag tål inte den självcentrering och självkritik som väcks i mig när jag ser mig på bild. Det karaktärsdraget är värre än alla dubbelhakor och trista rynkor i världen.

Men 2020 ska man vara bodypositive. 2020 ska man vara en så medveten morsa att man inte gnäller över gropar i låren inför sina tonårsdöttrar för då kan det gå tokigt.

Det påminner min väninna mig om, hon som välkomnar åldrandet på ett irriterande präktigt sätt.

Men jag håller inte med. Jag tror ju att ärlighet inför sina barn lär dem mera än om man håller tillbaka sin ångest och sina hang ups.

Frustrerade barn som bemöts av "filbunksföräldrar" som aldrig blir upprörda över något känner sig ofta konstiga och ensamma.

När barn kan identifiera sin egna ilska i förälderns psykbryt på hallgolvet så ökar inte bara självförståelsen utan även samförståndet och empatin.

När föräldern blir en människa kommer den till nytta som förebild och kompass. Förstås med måtta men perfektionism i föräldraskapet är från helvetet och DET skapar först ångest och ätstörningar hos barn.

Fyra människor målar tavlor utomhus.
Bildtext Hur gestaltar man sig själv? Temat är kropp i sista avsnittet av Maria och sommarpratarna. Konstnären Jonas Wilén utmanar Maria Sundblom Lindberg, Adam Guarnieri och Johanna Holmström att måla självporträtt.
Bild: Parad Media.

Min kropp är cool. Den har burit och fött fram fem barn. Jag har under 10 år gått upp sammanlagt 100 kg och 90 av de kilona har försvunnit och jobbats bort.

Men jag är inte bara morsa, jag är också kvinna..nej en brud, som förstås inte ångrar mina barn men som ibland saknar min midja.

Men samtidigt med det så lagar jag världens bästa käk, äter lösgodis på fredag och berömmer min stjärt för den som orkar lyssna.

Så lite "mammamage-angst" måste man väl få ventilera fastän man har flickor och är feminist, för hur förbereder jag dem annars för kroppens förändring och egna fånigheter?

Eller får man säga vad man känner? Får man vara öppet besviken på sin kropp eller delar av den om den är funktionerlig? Får smala människor gnälla? Får snygga typer ha komplex?

Jag talar inte om mig själv men jag tycker kanske att de inte får det, eller jag tycker att det är lite pinsamt så jag lyssnar dåligt när Miss Goodlooking ältar sitt tunna hår eller sin tandemalj.

Jag ser t.o.m. kanske ner på Mr Sixpack om han kommenterar sin dåliga form på samma sätt som jag inte orkar med 10:ans flickor som lipar för en 9:a. På samma sätt som du nu eventuellt irriterar dig på mig.

Jag drar kanske in magen under tröjan under den sista inspelningsdagen på Lonnan.

Men jag glömmer förstås den när jag börjar snacka med Adam Guarnieri som verkligen hatat sin kropp då han föddes som tjej, fast han var en pojke.

Adam Guarnieri och Maria Sundblom Lindberg i samspråk utomhus framför ljus trävägg på ön Lonnan i Helsingfors.
Bildtext Adam Guarnieri kände sig aldrig hemma i rollen som flicka. Idag är han ofta en anlitad föreläsare om transfrågor.
Bild: Parad Media.

För Adam handlade det inte om ett vanligt tonårsmissnöje med sitt utseende utan han blev djupt deprimerad och allt stannade upp när identiteten var så jobbig och förvirrande.

Med Johanna Holmström pysslar vi kräfthattar medan vi snackar kropp och kvinnoliv. Hon fördjupade sig i medicinsk historia då hon skrev boken om kvinnors liv på mentalsjukhuset och fängelset på Själö.

Där kränktes kvinnors kroppar och själar i fruktansvärda försök till att få dem friska men det gick ju ofta helt tvärtom.

Konstnären Jonas Wilén och Maria Sundblom Lindberg i bastun.
Bildtext Jonas Wilén och Maria Sundblom Lindberg samtalar i bastun.
Bild: Parad Media.

Jag badar inte sambastu men den här dagen hamnar jag ändå högst uppe på laven med konstnären Jonas Wilen.

Det var onödigt avklätt och vi satt hud mot hud och talade om kroppen i konsten.

Hur konstigt det är att man kan ha målade nakna brudar på väggen i vardagsrummet men knappast tejpar man upp en brud från Playboy ovanför öppna spisen.

Relationen till kroppen har inte bara förändrats många gånger genom historien, den är otroligt olika från kultur till kultur, olika i olika åldrar, annorlunda beroende på kön och relationen till sitt kön.

Min kropp är i ständig förändring och min inställning till den varierar så vilt så jag kan inte ens tala om perioder längre utan om dagsformen. Bad body day eller fab body day. Idag det senare…

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln