Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rönnberg lämnar Cocks – berättar om vägen till kontrakt med franska ligalaget: "Klubbar i Europa bryr sig blanka fan i vad man gör i finska ligan"

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 17:35.
Cocks Nico Rönnberg i farten under handbollfinalerna mot Dicken våren 2019.
Bildtext Nico Rönnberg har tagit sex FM-guld med Cocks.
Bild: Tomi Hänninen

Nico Rönnberg är klar för franska Ivry Handball. Efter att ha skrivit på ger landslagets stjärna sin bild på flytten och hur eftertraktad han har varit i Europa. Framfarten i Champions League har varit helt avgörande. "Den här klubben har velat ha mig i två år", säger Rönnberg till Yle Sporten.

Nico Rönnberg har fått svara på frågor om nästa steg i handbollskarriären ett bra tag. Nu är det klart var han fortsätter.

Efter den här vårsäsongen flyttar Cocks-spelaren till den franska ligaklubben Ivry Handball. Rönnberg har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Det här är ett stort steg för mig. Klubben har långa anor och fostrat flera riktigt stora spelare. Jag är väldigt stolt och det här blir ett nytt äventyr för mig och min familj, säger Rönnberg per telefon från Minsk till Yle Sporten.

Rönnberg befinner sig i Vitryssland för match i den baltiska ligan på fredag. Så speciellt många fler bortaresor med Cocks blir det inte för honom. Efter sju säsonger i klubben bär det alltså av mot betydligt större jaktmarker.

Just nu ligger Rönnbergs nya klubb, som har sitt fäste utanför Paris, tolva i franska ligan. Han beskriver laget som ett mittenlag. Även franska tabellfemman Toulouse erbjöd honom ett kontrakt, men valet föll på Ivry.

– Jag vågade inte gå till en ännu större klubb. Jag vill inte att det ska bli svårt att komma in i det och förhoppningsvis får jag en stor roll. Ett avgörande steg var när deras tränare tog direkt kontakt med mig.

– Den här klubben har velat ha mig i två år, men vi har inte fört några seriösare förhandlingar tidigare. De har inte velat erbjuda den lön som jag har velat ha och då har det inte varit aktuellt.

Otaliga klubbar intresserade

Enligt Rönnberg har det funnits otaliga klubbar i Europa som har jagat hans namnteckning. Spanien, Frankrike, Rumänien, Turkiet, Israel, Grekland och Ukraina är bara några av länderna som han har bollat med.

– I fjol var det nära med en ukrainsk toppklubb, men när man sen sätter att bo i Ukraina mot Frankrike ... Det här kändes mest rätt. Sen får vi se om det är det.

– Det har blivit många, många samtal och meddelanden. Jag har bollat med min fru och till slut kom Ivry emot med det jag ville ha. Ekonomin är inte allt, men jag vill ha en lön som jag ska ha. Det löste sig också med en lägenhet och därifrån är det en kort resa med metro till centrum av Paris.

Rönnberg säger att han har haft kontakt med flera agenter i jakten på en ny klubb. Fransmannen Philippe Bosere är agenten som hjälpte honom med tvåårskontraktet.

– Han har velat jobba med mig i flera år, men jag har bara träffat honom en gång snabbt. Han vet mycket och tror att det här är bästa lösningen för mig.

Champions League väger tungt

De två Champions League-höstarna med Cocks är den enskilt största faktorn till det stora intresset runt Rönnberg.

– Ursäkta språkbruket, men klubbarna bryr sig blanka fan i vad man gör i finska eller baltiska ligan. Det säger alla klubbar och agenter. Om man är finländare är det bara landskamper och spel i Europa som sätter avtryck.

Det här blir Rönnbergs andra vända utomlands. Hösten 2012 flyttade han till Norge, men ett år senare kom han tillbaka till finländsk handboll.

– Den resan var inte optimal, men jag lärde mig mycket. Det blev en bitter eftersmak när jag fick lite speltid, men jag var också väldigt omogen som person. Nu har jag ett helt annat läge efter att ha blivit äldre och blivit pappa.

Rönnberg har tillhört Cocks sedan återkomsten till Finland. I Riihimäkilaget har Rönnberg växt ut till en av handbollsligans mest dominerande spelare på 2010-talet.

– Jag är otroligt tacksam. De har gett mig chansen att utvecklas och tränarna Kaj Kekki och Gintaras Savukynas har gjort mig till den spelare jag är i dag.

– Jag har haft det väldigt bra. Cocks har skött allt till punkt och pricka. Jag hoppas vi får en fin avslutning och försvarar titlarna i baltiska och inhemska ligan.

"Gnistan fanns inte"

Rönnberg medger ändå att en flytt är en välkommen utmaning.

– Känslan har kommit – det är nu eller aldrig. I fjol märkte jag att gnistan inte fanns där i alla matcher i finska ligan.

– Jag har nått alla mål jag har haft i Cocks och bevisat de som har tvivlat på mig. Det här är en belöning för allt jobb.

Hur högt siktar du?

– Målet är att gå så långt som möjligt, men man måste förstå att det är tuffa steg. Nu är min son 2,5 år och det betyder att jag har ganska många år kvar innan man borde flytta hem med tanke på honom.

– Min bästa ålder i karriären borde komma nu och jag har nått till ett läge där jag inte tvivlar på min nivå. Dessutom kommer jag till en liga som jag har drömt om. Handbollen är stor i Frankrike och en av världens absolut bästa ligor med storklubben PSG i spetsen.

Rönnbergs nya klubb har vunnit åtta franska mästerskap och firat en cupseger.

Till de kändaste spelarna som representerat Ivry hör fransmannen Luc Abalo, argentinaren Diego Simonet och ryssen Andrej Lavrov.

Texten uppdaterad med intervjun med Nico Rönnberg klockan 17.35.

Diskussion om artikeln