Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Renoveringen av stadshuset i Karleby är klar – stadsborna bjöds in till öppet hus

Från 2020
Stadsdirektör Stina Mattila.
Bildtext Stadsdirektör Stina Mattila tog emot Karlebyborna som besökte stadshuset under torsdagen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Efter sex år av renoveringar i olika etapper står nu stadshuset i Karleby klart lagom tills stadens 400-års jubileum.
- Äntligen är det klart. Det är jätteroligt att ha fest och ta emot besökare, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Det är en annorlunda dag på Karleby stad. En riktigt festlig dag som inleddes med kaffebjudning för personalen.

På förmiddagen var det pensionärernas tur att besöka stadshuset och på eftermiddagen bjöds allmänheten in till öppet hus.

På bottenvåningen är det kaffebjudning och konstutställning som stadsmuséet bidragit med.

Men just i dag är hela stadshuset öppet för allmänheten med guidade rundturer och man får också kika in i stadsdirektörens arbetsrum.

Stina Mattila står beredd att hälsa välkommen och diskutera med stadsborna. Ledningsgruppen och många förtroendevalda finns också på plats.

Stadshuset i Karleby.
Bildtext Många ville besöka stadshuset under öppet hus.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Renoveringen började med inneluftsproblem som behövde åtgärdas, men nu är det mesta förnyat. Mattila säger att huset var slitet och kontorsutrymmena behövde också planeras om för att bli mera ändamålsenliga.

Eftersom renoveringen skett etappvis har personalen hela tiden kunnat jobba kvar i huset. Endast bildningsverket har varit utlokaliserat i ett par års tid.

- Vi har flyttat runt vartefter som bygget framskridit. Det har kanske varit lite svårt för besökare att hitta oss. Men alla har varit positiva och visat förståelse, säger Mattila.

Pausrum för personalen.
Bildtext Pausrum på tredje våningen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Det är både husteknik men också interiör och exteriör som fått sig en rejäl ansiktslyftning. Man har också rustat upp Karlebysalen där staden bjuder in till konsert på torsdag kväll. Då är det Guardia Nueva som spelar.

Infodesk i stadshuset i Karleby.
Bildtext Här får invånarna service.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Det är många festligheter som råkar sammanfalla. Stadshuset fyller 40 år i år och staden fyller 400 år. Det finns mycket att fira säger Mattila.

Mattila berättar att man under morgonen funderat på vad man ska göra om det kommer så mycket folk att kaffet och bullarna tar slut.

- Alla i personalen har lovat att hjälpa till att baka om det behövs, alla ska få något gott att äta, säger Mattila och skrattar.

Stina Mattillas arbetsrum.
Bildtext Stina Mattilas arbetsrum.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Kontorsutrymmena är förnyade och ingen har längre ett eget arbetsrum. Inte ens stadsdirektören. Alla sitter i samma rum som det team de jobbar med.

Behöver man tala ostört i telefon får man söka sig till ett telefonbås. De finns utplacerade här och där i kontorslandskapen.

Telefonrum på tredje våningen.
Bildtext Telefonbås i kontorslandskapet.
Bild: Yle/Mikaela Löv

I samband med renoveringen har också mötesrum och kabinett rustats upp och de kommer att hyras ut i samarbete med Karleby turism. Mötesrummen har fått fondväggar och namn från natursköna platser i Karleby.

Mötesrum i stadshuset.
Bildtext Ett av mötesrummen på tredje våningen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Stina Mattila säger att jubileumsåret nu startat på riktigt och året kommer att fyllas med evenemang. Det är inte bara staden som står bakom firandet utan privatpersoner, föreningar och näringsliv är med i firandet.

- Nu fortsätter feståret med alla slag av evenemang, konst, musik och idrott. Det är inte bara staden som firar, utan det är fest för alla invånare, säger Stina Mattila.

Diskussion om artikeln