Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlands första klimatpotatis kommer från Kristinestad – företag kompenserar klimatavtrycket med att plantera ny skog

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 13:47.
Packad potatis
Bildtext Potatisen i Kristinestad blir kolneutral.
Bild: Matti Myller / Yle

I många sammanhang har lantbruket pekats ut som en miljöbov då det gäller klimatförändringen. Kristinestadsföretaget Potwell vill bli av med den stämpeln genom att kompensera sitt klimatavtryck.

Företaget gjorde redan 2011 en första uträkning gällande sina produkters klimatavtryck. En andra uträkning gjordes ifjol och i samband med det konstaterade man att det är dags att börja kompensera för utsläppen.

- Vi samarbetar med 4H-organisationen Taimiteko som planterar ny skog på gamla åkrar och på myrar som använts till torvtäkt. Luke har räknat ut den nya skogens klimatpåverkan och enligt de uträkningarna kompenserar vi för våra klimatutsläpp, säger Teppo Vetoniemi, vd för Potwell.

En medelålders man med kragskjorta står på en balkong. Bakom honom syns träd.
Bildtext Företaget Potwell och vd:n Teppo Vetoniemi vill kompensera för sina klimatutsläpp.
Bild: Yle/Juho Teir

Företaget säljer potatis och ägs av ett antal potatispackerier. Enligt de uträkningar som företaget låtit göra är potatisens klimatavtryck 11-12g/100g.

Det innebär att företaget kompenserar sitt klimatavtryck med att plantera sex till nio hektar ny skog årligen.

- Vi hade också andra globala alternativ, men vi ville gå inför ett finländskt system som sysselsätter finländska landsbygdsungdomar, konstaterar Vetoniemi.

ÖSP välkomnar initiativet

På Österbottens svenska producentförbund är trädgårdsombudsman Johanna Smith nöjd med Potwells initiativ.

- Jag tycker att det är bra. Allt miljöarbete som våra producenter gör är positivt. Det är väldigt aktuellt att vi på olika sätt försöker påverka vårt klimatavtryck. Alla åtgärder är välkomna, säger hon.

Än så länge är det inte så vanligt inom lantbruket att klimatkompensera.

- Mjölksektorn har sitt program där de kör på nollinjen. Växthussektorn hade ifjol en utredning och undersökte sitt klimatavtryck, och det visade också att växthussektorn har minskat sina utsläpp betydligt.

Johanna Smith ska provsmaka en tomat i sitt växthus
Bildtext Johanna Smith.
Bild: YLE/Louise Bergman

Smith anser att det är viktigt att var och en tänker på sitt klimatavtryck.

- Ja, både att man kompenserar och att man ser till sina rutiner för att minska sitt eget klimatavtryck.

Innebär extra kostnader

Enligt Vetoniemi medför klimattänket givetvis extra kostnader. För det första då man räknar ut sitt klimatavtryck och för det andra då avtrycket ska kompenseras.

Men företaget gör detta i samarbete med sina kunder.

- Vi har en skild produktfamilj och alla produkter inom den kompenseras automatiskt. Övriga produkter som går till exempel till storkök eller industrin kommer vi skilt överens om med kunden. Ifall de anser att det här ger dem mervärde, så då kompenserar vi.

- I det stora hela har man varit nöjda med det här och alla som vi presenterat detta för har varit villiga att delta.

Det är mycket möjligt att utsläppen för många av våra produkter i Finland är överraskande små jämfört med de allmänna nivåerna

― Teppo Vetoniemi

Vetoniemi hoppas att flera företag följer deras exempel och enligt honom är det fullt möjligt för alla att klimatkompensera.

- Ett tips är att kolla sitt eget klimatavtryck så att det gäller endast den egna verksamheten och produktionskedjan. Man ska absolut inte nöja sig med allmänna internationella uträkningar.

- Det är mycket möjligt att utsläppen för många av våra produkter i Finland är överraskande små jämfört med de allmänna nivåerna.

Hur svårt är det för företag att klimatkompensera?

- Egentligen är det lätt. Det är bara att betala, säger Vetoniemi med ett skratt.

- Men att utreda sitt eget klimatavtryck är relativt arbetsamt och kräver en hel del datainsamling. En annan aspekt är att kunden också måste fås med i processen.

Diskussion om artikeln