Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Trollkonstnärens comeback": Kärpät förstärker sitt namnstarka anfall – Juhamatti Aaltonen ansluter sig till klubben

Från 2020
Uppdaterad 13.02.2020 22:06.
Juhamatti Aaltonen, hockey_VM 2017.
Bildtext Juhamatti Aaltonen här i landslaget, från och med nu i Kärpät.
Bild: Aleksi Alku/All Over Press

Håller cirkeln på att slutas? Kultanfallaren Juhamatti Aaltonen återvänder till sin moderklubb Kärpät där han inledde sin ligasejour säsongen 2002–2003. Lahtisklubben Pelicans har tappat slutspelshoppet och gör sig av med sina namnstarkaste spelare.

Med 12 matcher kvar att spela verkar Lahtisklubben Pelicans ha kastat in handduken vad slutspelsdrömmar beträffar. Rent teoretiskt är en playoffsplats fullt möjlig – upp till Ässät som för tillfället parkerar på den sista slutspelsplatsen är det 14 poäng – men med tanke på hur mycket dörren har gått i Pelicans på sistone, är det uppenbart att laget inte längre hyser några förhoppningar om att spela i vårens slutspel.

Den senaste Pelicans-spelaren som drar iväg från Lahtis är affischnamnet Juhamatti Aaltonen. Hans nygamla adress är Uleåborg och den största mästerskapsfavoriten Kärpät.

– Fint att vi fick en egen produkt hem till oss för återstoden av säsongen. Vi vet "Juhis" specialkunnande exempelvis i numerärt överläge och i avgörande stunder. Han kommer garanterat att ytterligare förstärka vårt lag, säger sportchefen Harri Aho på klubbens webbplats.

Framgångar i Uleåborg

Det var i Uleåborg den i Ii födde Aaltonen började spela proffsishockey: säsongen 2002–2003 debuterade han i Kärpät i en ligamatch. Följande säsong blev det bara åtta matcher och sen följande bara sex matcher, men säsongen 2005–2006 slog han igenom med 13+12=25 poäng på 50 matcher.

När Kärpät vann FM-guld 2007 och 2008 var han med i truppen och FM-guld fick han fira igen under sin andra sejour i Uleåborgsklubben, säsongen 2013–2014. Då gjorde han det avgörande segermålet i Game 7 i finalserien mot Tappara och valdes till slutspelets bästa spelare.

I landslagsdressen finns både VM-guld från 2011 och OS-brons från 2014.

Pelicans gör sig av med spelare

Ja, som sagt har det varit turbulenta tider i Pelicans på sistone. Härom veckan flyttade Alex Lintuniemi till JYP medan Miihkali Teppo gick till Kärpät, där han igen blir lagkamrat med Juhamatti Aaltonen – precis som han var i HIFK säsongen 2016–2017.

Målvakterna Riku Helenius och Tomi Karhunen, anfallaren Janos Hari och backen Ossi Ikonen stack för länge sedan, och i tisdags tog profilbacken Topi Jaakola sitt pick och pack och åkte iväg till Schweiz.

På torsdagen stack anfallaren Aleksi Mustonen till SHL-laget Färjestad och Aaltonen till Kärpät.

Aaltonen har varit Pelicans poängmässigt klart bästa spelare. I säsongens 48 matcher har han noterats för 17+20=37 poäng.

Med de poängen är han trea i den interna poängligan i Kärpät – Juho Lammikko och Jesse Puljujärvi är framför med 45 respektive 44 poäng. Aaltonen spelar sin första match för Kärpät på fredagen mot HIFK.

I Uleåborgslagets stenhårda anfall finns också andra tunga anfallsprofiler som Mika Pyörälä, Julius Junttila, Jussi Jokinen och Janne Pesonen.

Det europeiska transferfönstret stängs på lördag kväll.

Diskussion om artikeln