Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

För en tusenlapp kan man bli ägare till en Picasso eller Banksy - i USA blir värdefull konst tillgänglig för småinvesterare

Från 2020
Nainen katselee maisemamaalausta.
Bildtext Claude Monets verk Coup de Vent är en av Masterworks-investerarnas favoriter för tillfället.
Bild: /All Over Press

De stora pengarna som rör sig på konstmarknaden och värdet på flera konstverk har stigit enormt under de senaste årtiondena.

Amerikanen Scott Lynn har lanserat en ny affärsidé på konst- och investeringsmarknaden: företaget köper värdefull konst och säljer andelar av verken på samma sätt som bolag säljer sina aktier.

Tanken med företaget Masterworks, som Lynn leder, är att också småinvesterare kan bli delägare till världskända konstnärers verk - konstnärer som Picasso, Warhol och Monet.

Den minsta summan man kan investera är tusen dollar, det vill säga lite på 900 euro.

Företaget har under sina två verksamhetsår redan fått 36 000 investerare - bland dem både små- som storinvesterare, berättar Lynn.

Masterworks köper i första hand verk vars värde de tror att kommer att stiga, på auktioner. Det handlar om verk av både gamla mästare och nya konstnärer.

De olika verken finns tillgängliga för investerarna på företagets webbplats, och på så sätt kan man välja vilket verk man vill investera i.

De stora pengarna som rör sig på konstmarknaden är ett bra sätt att dela upp sina investeringar

Scott Lynn

För tillfället är en av favoriterna Claude Monets målning Coup de Vent. Den har redan ett par tusen ägare, och Masterworks tror att antalet kommer att öka till flera tusen, innan det ungefär 6,5 miljoner värda verket säljs vidare - förhoppningsvis med vinst.

De stora pengarna som rör sig på konstmarknaden världen över och investering i konst, är ett bra sätt att dela upp sina investeringar, säger Lynn.

På aktiemarknaden stiger och sjunker kurserna, men värdet på konstverk beter sig inte på samma sätt.

Masterworks gör sin egen vinst på att uppbära en årsavgift av investerarna samt genom att ta en femtedel av vinsten.

För investerarnas del görs den eventuella vinsten då tavlan säljs. Tanken är att tavlorna säljs efter några år, eller upp till tio år efter att de köpts.

För tillfället finns det ingen mekanism för att lösa ut aktierna i pengar innan verket säljs, men företaget berättar att det planerar ett sådant alternativ.

Tavlorna bevaras i förråd eller utställda i ett galleri som är öppet för bolagets medlemmar, tills de säljs.

“Bra idé, men inte riskfritt”

Egendomsförvaltningsbolaget Vepsula Capitals grundare Jeff Tomasulo gillar Masterworks idé. Enligt honom öppnar företaget upp konstmarknaden för en större grupp, då man tidigare tänkt att marknaden riktar sig endast till rika.

Investeringssättet passar speciellt bra för dem som är redo att binda sina pengar i investeringen i flera år.

Tomasulo påminner om att värdet på konst har vuxit enormt under de senaste fyrtio åren. Enligt honom är konst unikt, och det finns efterfrågan på det som är unikt.

Tomasulo påminner ändå om att det inte är riskfritt att investera i konst heller. Till exempel kan en tavla som är värd en miljon tio år senare duga för köpare endast till ett klart lägre pris.

Källa: Reuters

Artikeln är en översättning av Katriina Töyryläs artikel “Jo tonnilla voi ostaa osuuden Picassosta tai Banksysta - Yhdysvalloissa arvotaide tulee piensijoittajien ulottuville uudella tavalla” för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln