Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tjuvar stal jackor och en bil av körsångare i Solf – polisen kunde gripa tjuvarna tack vare Kenth Nedergårds telefon

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 13:42.
Kenth Nedergård
Bildtext Kenth Nedergård säger att ingen hade kunnat tänka sig att någon kunde vara så fräck så att de springer in och snor en massa jackor.
Bild: Yle/Roger Källman

Mitt under en övning i Solf församlingshem blev körsångarna i Helsingbykören bestulna på sina jackor. Kenth Nedergårds bil blev också stulen, men tack vare spårfunktionen i hans telefon kunde polisen lokalisera bilen och stanna tjuvarna.

På torsdagskvällen hade Helsingbykören som vanligt en övning i Solf församlingshem i Korsholm. Men kvällen slutade på ett ovanligt sätt.

Plötsligt under kvällen märkte körsångarna nämligen att nästan alla av deras jackor försvunnit från klädställningarna i tamburen tillsammans med hus- och bilnycklar, kontanter och annat som fanns i fickorna.

Kenth Nedergård var en av de som förlorade sin jacka, och det var inte enbart jackan som var försvunnen.

– Jag blev orolig för jag visste att jag hade bilnycklarna i ytterrocken. Så jag sprang ut på gården och såg direkt att hoppsan, det är inte bara jackan som är borta, hela bilen är borta, berättar Nedergård.

Tjuvarna var fast inom en timme efter att brottet upptäckts

Det var två tjuvar som traskat in i församlingshemmet och roffat åt sig så många jackor de kunde, valt ut Nedergårds bilnyckel och enkelt kunnat lokalisera bilen med hjälp av fjärrlås och köra iväg med den.

Det här var inget Nedergård tänkte sig kunde hända.

– Vi satt i salen bredvid tamburen där jackorna hänger. Men ingen av oss reagerade på att det var något ovanligt den kvällen. Inte har man tänkt att någon skulle vara så fräck så att de springer in och snor en massa jackor och far iväg när det är massa folk närvarande, säger Nedergård.

Det hela fick ändå ett snabbt och lyckligt slut. För medan Nedergård ringde polisen kom han på att i bilen finns hans arbetstelefon, med en funktion som kan lokalisera telefonen.

– Medan jag pratade med nödcentralen och de började skicka polispatruller, blinkade det till i min telefon. Den hade hittat en signal och visade att nu finns den ute på en skogsväg i Sundom. Jag kunde hela tiden berätta vad jag såg.

Tack vare informationen från Nedergårds telefon kunde polisen snabbt hitta den stulna bilen och stanna tjuvarna.

– Från att vi upptäckte brottet tills de var fast tog det under en timme. Så det gick snabbt och det mesta fick vi tillbaka.

Polisen använder ofta spårfunktioner när det är möjligt

Mikael Appel, kommunikationschef på polisen i Österbotten, bekräftar händelsen.

– På Myrgrundsvägen i Sundom kunde polisen stanna två bilar, den stulna och en annan, och båda förarna greps misstänkta för brotten.

Mikael Appel, kommunikationschef på Österbottens polisinrättning.
Bildtext Mikael Appel
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

De två misstänkta männen är bekanta för polisen sedan tidigare. De är födda på 70-talet och kommer från Vasa och Malax.

De är misstänkta för stöld, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, för att ha kört utan körkort och för rattfylleri. Enligt Appel rör det sig om andra medel än alkohol.

Appel säger att polisen ofta använder spårfunktioner i telefoner och datorer vid stölder.

– Det är det första vi brukar kolla, ifall det finns någon sådan funktion. Och det är ett effektivt sätt att spåra till exempel stulna telefoner.

Appel uppmanar också att inte lämna värdesaker vid olika tillställningar och att låsa bilen, både i städer och på landsbygden.

"Inte slutar vi sjunga eller samlas i församlingshemmet"

Innan det blev upprett rådde det en orolig stämning bland körmedlemmarna.

– Många var oroliga eftersom vi hade ett tiotal bilnycklar och husnycklar på vift. Och det är ju väldigt jobbigt för alla att börja byta alla lås och vara oroliga för vad som kan hända. Men mot alla odds blev det upprett.

Kommer det här att påverka era körövningar i framtiden?

– Säkert påverkar det många, men inte slutar vi sjunga eller samlas i församlingshemmet. Men man får vara lite mer försiktig vad man lämnar efter sig och vad man lämnar att ligga i bilen.

– Som en sa: ”inte ens i Guds hus kan man lita på att man får vara i fred”, säger Nedergård.

Diskussion om artikeln