Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland flirtar med recession efter noll tillväxt under sista kvartalet i fjol - Singapore befarar recession på grund av coronaviruset

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 13:41.
Mercedes-Benz-bilar på rad.
Bildtext Den tyska bilindustrins problem har bidragit till att Tysklands ekonomi har stagnerat.

Europas största ekonomi Tyskland hade noll tillväxt under fjolårets sista kvartal. Under det tredje kvartalet växte ekonomin ännu med blygsamma 0,2 procent men nu har ekonomin alltså stagnerat ytterligare. Finanscentret Singapore befarar samtidigt att det hamnar i recession på grund av coronaviruset.

Bruttonationalprodukten var den samma från oktober till årsskiftet, som under de tre föregående månaderna. Den industriella produktionen minskade med 1,9 procent under det sista kvartalet och den ekonomiska tillväxten i fjol var den sämsta sedan år 2013.

Vi tror att Tyskland fortsätter att flirta med recession

Tyskland undvek med nöd och näppe att hamna i recession under det tredje kvartalet ifjol, då det andra kvartalet hade uppvisat minus tillväxt.

Coronavirusutbrottet kan försämra läget under våren, men experter anser ändå att det var ett positivt tecken att tillväxten inte redan var på minus under det sista kvartalet.

Den tyska regeringen har länge drivit en försiktig och konservativ finanspolitik och inga stora stimulansåtgärder är att vänta nu heller.

Kristdemokraterna är mitt inne i en ledarskapskris medan den socialdemokratiska finansministern Olaf Scholz har avvisat alla krav på ett stimulanspaket.

Coronavirusutbrottet i Kina kan ha allvarliga följder för den globala handeln och ekonomin.
Bildtext Coronavirusutbrottet i Kina kan ha allvarliga följder för den globala handeln och ekonomin.
Bild: /All Over Press

- Den ekonomiska stagnationen under det fjärde kvartalet är i sig en liten framgång, säger KfW bankens chefsekonom Fritzi Koehler-Geib som tror att man kan se tecken på återhämtning tidigast i vår.

- Under det första kvartalet i år kan man se en betydlig ekonomisk nedgång i Kina och följaktligen även globalt, tillägger Koehle-Geib.

LBBW bankens ekonom Jens Oliver-Nicklasch ser pessimistiskt på tillväxtsiffrorna världen över.

- Utsikterna för år 2020 är allt annat än goda. Tysklands behöver en ny tillväxtmodell.

Handelskonflikter, politisk och ekonomisk oro som brexit, minskande tillväxt globalt samt den tyska bilindustrins problem, har alla bidragit till försämrade utsikter och nu nu utgör coronaviruset dessutom ett nytt hot.

- Vi tror att Tyskland fortsätter att flirta med recession under det första halvåret, säger ekonomen Andrew Kenningham vid Capital Economics.

Marina Bay Sands i Singapore.
Bildtext Sydostasiens finanscentrum Singapore befarar recession på grund av coronavirusutbrottet.
Bild: Mostphotos/AndriyKr

Recession i Singapore?

Sydostasiens finanscentrum Singapore kan glida in i recession i år på grund av coronavirusutbrottet. Premiärminister Lee Hsien Long varnar för att ekonomin kan drabbas allvarligt under det kommande kvartalen.

- Effekten blir betydande åtminstone under de närmaste kvartalen, det är frågan om ett mycket intensivt utbrott. Jag kan inte säga säga om vi hamnar i recession eller ej, men det är säkert att ekonomin kommer att lida, säger Lee.

Singapore har bekräftat 58 smittofall och har i praktiken portförbjudit kineser, som utgör den största utländska turistgruppen. Både flygindustrin och turistnäringen har redan drabbats och den industriella produktionen störs av att produktions- och leveranskedjor i Kina inte fungerar som normalt..

Regeringen kommer därför att driva igenom ett första stimulanspaket på nära en halv miljard euro.

Hongkong bekräftade redan i november att det har hamnat i recession.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln