Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företag från Södra Österbotten sålde utländskt viltkött som inhemskt misstänker polisen - ägaren häktades

Från 2020
Köttbitar på ett bord.
Bildtext Företaget misstänks ha fifflat med bland annat älgkött. Arkivbild.
Bild: Yle/Jarkko Heikkinen

Österbottens polisinrättning har inlett en förundersökning mot ett företag i Södra Österbotten som misstänks ha sålt, köpt och förvarat viltkött med oklart ursprung och oklara förpackningspåskrifter.

Enligt polisen visar företagets bokföring att man har köpt tusentals kilo utländskt viltkött, och sedan sålt det vidare som inhemskt.

Företaget har främst sålt köttet till stora butiker och restauranger runt om i Finland. Företagets ägare misstänks ha tjänat tiotusentals, eller till och med hundratusentals euro på brotten.

Ägaren, och en person anställd vid företaget, misstänks för bland annat grovt bedrägeri, hälsobrott, marknadsföringsbrott och livsmedelsförbrytelse. De båda misstänkta har suttit anhållna och ägaren häktades i dag i Södra Österbottens tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Livsmedelsverket har beslutat att allt kött som levererats från företaget Joupin Meklari ska förstöras.

Om konsumenterna så önskar kan de returnera produkter till köpstället eller också slänga dem som vanligt hushållsavfall. Livsmedelsverket har inte fått kännedom om att produkterna skulle ha orsakat någon hälsorisk för konsumenterna.