Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Saga Furs ställer in pälsauktionen i mars på grund av coronaviruset – Steven Frostdahl: "Jag tror att många farmare är oroade"

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 16:46.
Man i kostym på pälsfarm.
Bildtext Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Auktionsbolaget Saga Furs ställer in pälsauktionen i mars på grund av coronaviruset. Steven Frostdahl vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening tror att många farmare är oroade. Själv hoppas han att den uppskjutna auktionen inte ska ha så stor betydelse.

Saga Furs beslöt på fredagen att skjuta upp pälsauktionen med en knapp månad. Auktionen hålls i Vanda den 1-7 april.

Auktionen är mycket viktig för de finländska pälsuppfödarna, och genom att flytta auktionen en månad framåt hoppas man att också de viktiga kinesiska kunderna ska kunna delta.

Coronaviruset som härjar i framför allt Kina har fört med sig omfattande resebegränsningar. Om auktionen skulle ha ordnats som planerat, i början av mars, skulle de kinesiska kunderna tvingas utebli. Det skulle i sin tur sannolikt ha lett till lägre priser och en stor andel osålda skinn.

Siniketun turkkeja Saga Fursin turkishuutokaupassa Vantaalla.
Bildtext Blårävsskinn på Saga Furs auktion i Vanda
Bild: Yle

Saga Furs meddelar att utbudet på auktionen inte förändras på grund av framflyttandet av auktionen och att man inte ännu kan spekulera om hur bolagets resultat kommer att påverkas.

Ursprungligen skulle auktionen ha hållits den 4-13 mars.

Tror att många farmare är oroade

Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening säger att han var lite orolig att auktionen skulle skjutas upp ännu längre.

- Jag tror och hoppas att en månads framskjutning av auktionen inte ska ha någon avgörande betydelse. Men det är osäker mark vi ger oss in i. Jag tror nog att många av våra farmare är oroade över situationen.

Varför är det så viktigt att köparna är fysiskt på plats? Mycket går ju att sälja på nätauktioner nuförtiden.

- Det klassiska auktionsförfarandet som man har utvecklat oerhört långt inom Saga Furs har genom åren visat sig vara det effektivaste sättet att få bra betalt för skinnen. Därför har man väldigt kraftfullt hållit fast vid det här auktionsförfarandet.

Artikeln uppdaterad den 14 februari klockan 16.45 med kommentarer av Steven Frostdahl.

Diskussion om artikeln