Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Michael Bloomberg kan kanske göra Donald Trump nervös inför presidentvalet

Från 2020
Michael Bloomberg
Bildtext Michael Bloomberg kliver in på demokraternas scen i ett sent skede.
Bild: AFP / Lehtikuva

New Yorks tidigare borgmästare, miljardären Michael "Mike" Bloomberg, är den demokratiska kandidat som i mångas tycke har den bästa chansen att utmana republikanernas Donald Trump i presidentvalet i november.

Michael Bloomberg väljer att göra en sen entré på den demokratiska scenen, och han har beslutat sig för att satsa stort på den viktiga, så kallade supertisdagen, den 3 mars.

Då röstar många av de folkrika delstaterna och då kommer han för första gången att kunna mäta sitt väljarstöd i ett primärval.

Ingen annan av de aspirerande kandidaterna har lyckats skilja sig från mängden särskilt mycket och Bloomberg har därför kanske en möjlighet att ta sig upp mot toppen.

Det är antagligen den moderata demokraten Joe Biden som är den kandidat som kan känna sig mest hotad av Bloombergs medverkan i den demokratiska kampen.

Bloomberg satsar hisnande summor på sin valkampanj

Finansmannen och mediemagnaten sätter ut hisnande summor på tv- och internet-kampanjer. Det har sagts att han är den 14:e rikaste människan i världen.

Bloomberg beskrivs bland annat som "en gåva till eliten".

Han anklagas dock också för att försöka köpa sig en väg ända in i Vita huset.

Vita huset i USA.
Bildtext Bloomberg har en lång väg till Vita huset.
Bild: All Over Press / Dutch Press Photo/WENN.com

En "intrigerande, rasistisk, islamofob"?

Hans antagonister säger att om man vill ha en intrigerande, rasistisk, islamofobisk miljardär till president så är det just det de får i Michael Bloomberg.

Bloomberg anklagas för att ha en rasistisk världssyn och för att fara fram med osanning om minoriteter, framför allt då det gäller brottslighet.

Han sägs sakna logiskt tänkande och inte förstå bakomliggande orsaker till problem i samhället, till exempel våldsbrott.

Han sägs till och med ha trakasserat mänskor som i själva verket är offer för orättvisor i samhället.

Nu vill Bloomberg jobba för alla

Den här typens anklagelser vill Michael Bloomberg inte höra och han har lanserat en kampanj som han kallar "Mike för ett svart Amerika".

– Jag tror på att vi i år kan göra Texas blått [demokraternas färg] och det börjar med att förena alla svarta, bruna och vita väljare i hela delstaten. I kväll lanserar vi det som vi kallar "Mike för ett svart Amerika", sade Michael Bloomberg nyligen till sina väljare.

Klarar han sig i tv-debatter?

Något som ändå kan tänkas hämma Michael Bloombergs framgång är att han inte anses vara en särskilt karismatisk person då han framträder och att han ses mera som en teknokrat än som en politiker.

Frågan är hur han kommer att klara sig i hårda tv-debatter.

Michael Bloomberg och Donald Trump
Bildtext Michael Bloomberg och Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

De gamla golfkamraterna Bloomberg och Trump nu på kollisionskurs

Bloomberg säger i sina kampanjtal att USA inte har råd med fyra år till av president Trumps "oetiska" och "hänsynslösa" beteende.

Enligt honom representerar Trump "ett existentiellt hot" mot de amerikanska värderingarna.

Michael Bloomberg har också sagt att USA aldrig kommer att återhämta sig om Trump nu vinner och sitter ytterligare en mandatperiod.

Många anser att det finns vissa likheter mellan Bloomberg och hans forna goda vän Donald Trump. En del säger att de båda herrarna är två sidor av samma mynt.

Den tidigare så hjärtliga relationen med Donald Trump är inte just nu aktuell, och de båda herrarna roar sig med att förolämpa varandra. "Mini-Mike" är ett av Trumps uttryck då han beskriver Bloomberg.

Bloomberg gör å sin sida narr av Trump och twittrade nyligen att många skrattar åt Trump bakom hans rygg och ser honom bara som en clown som har slösat bort sin enorma förmögenhet via dumma avtal och inkompetens.

"Jag har resurser att besegra dig. Och jag kommer att göra det", skriver Bloomberg.

Två gamla affärsmän från New York mot varandra?

Michael Bloomberg kan besegra alla sina rivaler då det gäller pengar, men frågan är om han i det långa loppet tar sig ända fram till Vita huset.

Kommer kampen i november att stå mellan två ganska gamla affärsmän från New York?

Det finns de som bedömer att Mike Bloomberg nog kanske gör Trump en aning nervös.

Diskussion om artikeln