Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pam och och Finsk handel godkände förhandlingsresultat – butiksstrejken avblåst

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 18:01.
Människor lastar varor i kundvagnar och plastpåsar i ändan av kassan i i en mataffär.
Bildtext Strejkerna som Pam varslade om skulle bland annat ha påverkat Prisma-affärerna.
Bild: Mohamed El Bouari / Yle

Finsk handel och Servicefacket Pam har kommit överens om ett nytt kollektivavtal inom handeln. Det innebär att strejken inom handeln är avblåst.

Anställningsvillkoren för anställda och chefer som parterna nu godkänt gäller i två års tid.

Det nya kollektivavtalet innebär att lönerna höjs med 2,0 procent från och med 1.4.2020 och ytterligare 1,3 procent från och med 1.4.2021. Sammanlagt är löneförhöjningen alltså 3,3 procent.

De 24 extra arbetstimmarna, de så kallade "kiky-timmarna", försvinner. Det görs genom att man gör om systemet som rör semestrarna, uppger parterna i ett pressmeddelande.

Pam: "Slutresultatet bättre än strejker"

– Målet för Finsk handel var att förhandla fram ett kollektivavtal som skulle hjälpa affärer som verkar i Finland att bli framgångsrika och sysselsätta på bästa möjliga sätt. Tack vare den flexibilitet som vi uppnådde i förhandlingsresultatet kan handeln bättre svara på de utmaningar som den ökande konkurrensen, digitaliseringen och arbetslivets förändringar skapar, säger Anna Lavikkala i ett pressmeddelande.

Pam varslade om strejker som skulle börja nästa vecka. Strejkerna hotade att stänga bland annat Prisma- och Citymarket-affärer.

– Det var svårt att nå ett resultat och det var också svårt att godkänna förhandlingsresultatet. Det som möjliggjorde att vi kunde godkänna resultatet var löneförhöjningarna och att [de så kallade] "kiky-timmarna" togs bort. Slutresultatet är bättre än strejker, säger Pams ordförande Annika Rönni-Sallinen i pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln