Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Serietecknaren Moa Romanova är stolt över sin succédebut: Jag vill krossa känslan av ensamhet när man mår dåligt

Från 2020
På bilden serietecknaren Moa Romanova iklädd ett nithalsband och mycket eyeliner.
Bildtext Moa Romanovas seriedebut "Alltid fucka upp" är en självbiografisk skildring av en livskris.
Bild: Fredrika Eriksson

Serietecknaren och feministen Moa Romanova vill inte längre vara den duktiga förebilden som utbildar andra. Snarare tänker hon köra på och också "bete sig som ett arsle" som hon säger sig göra i romanen Alltid fucka upp.

Den rosade debuten handlar om ett år i hennes liv med mycket illamående. Övriga spår i Moa Romanovas självbiografiska debut är vänskap, relationen till en äldre manlig kändis som dyker upp och vill bli Moas mecenat, och om hur hon ska lyckas hitta en väg ut i vuxenlivet.

– Det allra viktigaste med romanen är att försöka slå sönder känslan av isolering och ensamhet som man kan uppleva när man mår väldigt dåligt. Och att den är rolig, det tycker jag typ är det allra viktigaste egentligen, säger Romanova som besökte Finland för att marknadsföra den finska översättningen, Paniikkiprinsessa.

Teckning ur Moa Romanovas seriebok Alltid fucka upp.
Bildtext Moa på hemmagolvet i "Alltid fucka upp".
Bild: Moa Romanova

Humorn som Moa delar med sina vänner beskriver hon som dråplig.

– Som en person med en tung kasse och så går kassen sönder, den sortens humor, säger tecknaren.

Uppskattad men pank i liten serievärld

Debuten fick ett positivt bemötande i hemlandet Sverige och har på kort tid översatts till flera språk.

– Det har varit kul, only pros, no cons, säger Romanova, även om hon säger sig bli frustrerad över att inte förstå till exempel den finska texten.

I en del versioner har ursprungstiteln redigerats och till exempel den amerikanska förläggaren bytte ut omslagsbilden eftersom personen på den ansågs likna för mycket Michael Jackson, vilket var "bad for sales".

Moa Romanova har många fler uppdrag idag och ska snart ge ut sin andra serieroman.
Bildtext Moa Romanova har många uppdrag idag och ska snart ge ut sin andra serieroman.
Bild: Moa Romanova

Du har sagt att det känns skämmigt att titta tillbaka på gamla teckningar. Känns det så också med romanen?

– Jag har blivit mycket bättre på att teckna snabbt. När jag jobbade som illustratör ritade jag en teckning i veckan, nu var jag tvungen att göra tjugo sidor per dag. Så just bilden är något som är lite svårt att titta på ibland, men storyn, nej, jag är liksom bara stolt över boken, säger Romanova.

Att göra något från början till slut har gett tecknaren tro på sig själv och uppmärksamheten kring boken har betytt flera uppdrag, även om inte särskilt mycket mera pengar.

– Serievärlden är väldigt liten och jag är fortfarande en pank jävel, säger Romanova.

Det är ett ganska stort politiskt statement för mig att inte göra tydligt feministisk konst. Inte bara jobba med politiska frågor utan med mitt liv och det som händer mig oavsett om jag tar bra eller dåliga beslut.

― Serietecknaren Moa Romanova
Moa Romanovas serieroman Alltid fucka upp.
Bildtext Omslaget med hjärtformat hål är inspirerat av Tove Janssons bok "Hur gick det sen?"
Bild: Moa Romanova

Moa Romanova började sin konstnärsbana med bildkonst och måleri men bytte snart till serietecknande vid Malmö serieskola och dess snabbare och direktare uttryck. Nu har hon igen lust att måla och tänker försöka hitta ett sätt att slå ihop de olika delarna.

Vad gör du för att få idéer?

– Internet. Jag bara ligger och betar igenom olika konton på Instagram, typ sydkoreanska serieteckningar till någon mexikansk skulptör. Jag läser serier och böcker, beroende på vilket projekt jag jobbar med. Nu tänker jag att den kommande boken ska bli verkligt rolig. Då har jag börjat kolla på komediserier från tidigt 2000-tal, typ Trailer park boys och gamla Conangrejer, för att komma på vad jag tycker är roligt och vad matematiken bakom det är.

Liksom debuten är också den andra boken självbiografisk.

– Det är lättare, eftersom jag då slipper hitta på någon story.

I den nya boken är Moa på turné med en vän och vännens punkband Shitkid.

– Den vecklade ut sig medan jag jobbade med den. Jag trodde den skulle handla om att supa, typ, men nu visar det sig att den handlar mycket om kvinnlig vänskap.

Romanova är också nära vän med den svenska sångerskan Sarah Klang och har bland annat gjort skivomslag och affischer till Klangs senaste skiva.

"Att utbilda är också en kvinnofälla"

Av tidigare intervjuer med Romanova framgår det snabbt att hon är feminist.

– Tidigare har jag varit en engagerad feminist som tagit debatten och alltid försökt vara nyttig och utbilda, vilket också är en kvinnofälla.

Nu tänker Romanova snarare som Moa och vännerna i boken, att hon ska köra på och inte ta ansvar över andras tillkortakommanden, till exempel de krav som tv-kändisen plötsligt ställer på Moa.

– Det är ett ganska stort politiskt statement för mig att inte göra tydligt feministisk konst. Inte bara jobba med politiska frågor utan med mitt liv och det som händer mig oavsett om jag tar bra eller dåliga beslut. Jag kanske inte alltid behöver vara en bra förebild eller utbildande, jag kan också bete mig som ett arsle, vilket jag också gör mycket i boken, sådär lite empatilöst.

En sida ur Moa Romanovas serieroman Alltid fucka upp.
Bildtext Alltid fucka upp handlar om tecknaren Romanovas liv.
Bild: Moa Romanova