Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Robin Salo ersätter cancersjuke Kristian Näkyvä i Örebro – spelar i Sverige även nästa säsong: "Han tog stora steg framåt i SaiPa"

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 18:16.
Robin Salo spelar match i Åbo.
Bildtext Robin Salo var inne på sin andra säsong med SaiPa.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Efter en lyckad landslagsdebut flyttar Vasa Sport-produkten Robin Salo till Sverige. Ny lagadress blir SHL-klubben Örebro. Även Frölunda uppges ha jagat den 21-åriga backens signatur.

Örebro Hockey i SHL tappade en av sina stjärnbackar då det stod klart att Kristain Näkyvä blir borta resten av säsongen då han drabbats av testikelcancer.

Nu fyller klubben på sin backuppsättning med en annan finländare – Vasa Sport-produkten Robin Salo.

21-åringen har haft en lyckad säsong med SaiPa i FM-ligan. På 46 matcher har han noterats för 8+13=21 (-20) och den högsta genomsnittsistiden i serien (23:28).

Förra helgen spelade Salo två matcher för Finland i EHT-turneringen i Sverige.

– Robin är en back som vi har haft koll på och tittat på till nästa säsong. Nu fick vi chansen att få hit Robin redan nu och det är vi jätteglada för.

– Vi har varit på plats i Finland och även följt honom nu under den senaste landslagsturneringen. I Robin får vi in en back med en härlig blick för spelet och fin skridskoåkning, säger Örebrosportchefen Niklas Johansson på klubbens webbplats.

Salos kontrakt med klubben sträcker sig över nästa säsong.

– Jag känner mig verkligen taggad på att få chansen att komma till Sverige och Örebro. Det är en fantastisk möjlighet för mig att komma till ett topplag i SHL och jag ska göra allt jag kan för att hjälpa laget att vinna, säger Salo själv.

SaiPa ser ut att missa slutspel och klubbens sportchef Antti Tuomenoksa säger i ett pressmeddelande att detta var den bästa lösningen för både klubben och spelaren.

– En fin historia, Robin har stagit stora steg framåt under två säsonger i SaiPa. Det senaste beviset är naturligtvis landslagsmatcherna, tycker Tuomenoksa.

Enligt Expressen var Örebro inte den enda SHL-klubben som ryckte i Vasakillen.

Tidningen uppger att Salo tackade nej till Frölunda. Klubbens sportchef Fredrik Sjöström vill inte "kommentera enskilda namn", men tycker att Finland är en intressant marknad den här tiden på året.

– Det är allmänt känt att vissa lag i Finland säljer av sina spelare, i och med att ligan är stängd, säger Sjöström till tidningen.

Spelarflykten från Pelicans fortsätter

Pelicans är fast i bottenträsket i ishockeyligan och har på sistone aktivt sålt iväg spelare. Den senaste i raden är Jesse Mankinen.

Anfallaren ansluter till schweiziska Davos. 29-åringen kom till Pelicans mitt under säsongen 2017-18 och har sedan dess producerat 32+45=77 poäng på 142 matcher för klubben.

Listan på spelare som lämnat Pelicans under den senaste tiden börjar vara lång. Av anfallarna har också Juhamatti Aaltonen stuckit till Kärpät, HIFK värvade Antti Tyrväinen, medan Aleksi Mustonen flyttade till Sverige och Färjestad.

På backsidan har Alex Lintuniemi lämnat Lahtisklubben för spel med JYP, Miihkali Teppo flyttade till Kärpät och Topi Jaakola spelar numera för Zürich i den scweiziska ligan.

Diskussion om artikeln