Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson behandlade regeringen som en skolklass – höll första mötet efter utrensningarna

Från 2020
Boris Johnsons nya regering i sitt första sammanträde.
Bildtext Glada miner på första regeringssammanträdet efter ommöbleringarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson stärkte sitt grepp om regeringen på fredagen samtidigt som oppositionspartiet Labour förberedde sig på val av ny ledare.

Johnson möblerade om i sin regering redan på torsdagen och fortsatte med nya utnämningar på fredagen. Enligt BBC visar Johnson att han prioriterar politisk kontroll framom personernas kompetens.

På fredagen hölls det första sammanträdet med den nya regeringen.

– Den här regeringen måste börja jobba för det som folket prioriterar, sade Johnson till sina ministrar.

Han nämnde bland annat brottsligheten, hälsovården och de hemlösa som prioriteringsområden.

Enligt brittiska medier agerade Johnson skollärare på regeringssammanträdet. Han ställde en fråga och regeringen svarade unisont:

Johnson:
– Hur många sjukhus ska vi bygga?

Regeringen:
– Fyrtio!

Johnson:
– Bra. Hur många fler poliser?

Regeringen:
– Tjugotusen!

Johnson:
– Det stämmer. Hur många fler sjukskötare?

Regeringen:
– Femtiotusen!

Johnson:
– Precis.

Johnsons medarbetare meddelade efter mötet att Storbritannien kommer att ta i bruk ett nytt system för invandringskontroll.

Det ska vara poängbaserat och syfta till att minska invandringen av lågutbildade personer.

Labour försöker vända en lång räcka nederlag till seger

Samtidigt höll Labourledaren Jeremy Corbyns hugade efterträdare på att stärka sina positioner inför valet av ny partiledare för det stora oppositionspartiet.

Debatten har främst kretsat kring vad som gått fel de senaste valen. Dessutom pågår en långvarig debatt om judefientlighet inom Labour, som Corbyn påstås ha sopat under mattan.

Jeremy Corbyn.
Bildtext Corbyn har varit omstridd hela sin tid som ordförande.
Bild: EPA-EFE/Robert Per​ry

Labour gjorde ett katastrofval i det förtida parlamentsvalet i december (32 procent av rösterna mot 40 procent valet innan) och den omstridda partiledaren Corbyn meddelade att han avgår.

Labour har inte vunnit ett parlamentsval sedan 2005, samtidigt som de konservativa kontinuerligt ökat sitt väljarstöd i varje val. I december fick de konservativa drygt 43 procent av rösterna.

Jurister och storstadsbor dominerar bland toppkandidaterna

Den här veckan hade antalet kandidater till ordförandeposten reducerats till fyra:

Keir Starmer, 57-årig jurist från London. Han är Labours skuggminister för brexitärenden och säger sig vilja jobba för att de brittiska arbetarnas rättigheter inte nedmonteras då Storbritannien inte längre behöver följa EU:s regler nu efter brexit.

Rebecca Long-Bailey, 40-årig jurist från Manchester. Hon hör till Labours vänsterflygel och anses vara den avgående ordföranden Jeremy Corbyns favorit, vilket emellertid kan ligga henne i fatet. Dotter till irländska föräldrar.

Lisa Nandy, 40-årig statsvetare från Wigan nära Manchester. Hon vill att Labour fokuserar mer på samhällen utanför de stora städerna. Enligt henne har partiet alltför länge låtit bli att bry sig om befolkningen i småstäderna.

Emily Thornberry, 59-årig jurist från London. Hon har gjort en lång karriär i Labour och säger sig veta hur man ska ta sig an Boris Johnson. Det var på fredagen oklart om hon hade säkrat sin kandidatur.

Den nya ledaren utses i en medlemsomröstning som pågår mellan den 21 februari och den 2 april. Segraren kungörs den 4 april.

Källor: Yle, Reuters, BBC, The Guardian, The Times.

Diskussion om artikeln