Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och talibanerna överens om eldupphör i sju dagar – amerikansk tjänsteman: "Avtalet ska träda i kraft väldigt snart"

Från 2020
USA:s utrikesminister skakar hand med Afghanistans president Ashraf Ghani (till höger) och USA:s försvarsminister Mark Esper (till vänster) tittar på. Herrarna träffades i Munchen.
Bildtext USA:s utrikesminister Mike Pompeo och landets försvarsminister Mark Esper träffade Afghanistans president Ashraf Ghani i München på fredag.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA och talibanerna i Afghanistan har kommit överens om att minska våldet i sju dagar, uppger en högt uppsatt amerikansk tjänsteman till nyhetsbyrån AP.

Enligt tjänstemannen ska överenskommelsen träda i kraft "väldigt snart".

Avtalet kan leda till att de amerikanska trupperna lämnar Afghanistan helt och hållet. Den amerikanska styrkan i landet består i dag av cirka 12 000 soldater.

"Väldigt detaljerad" överenskommelse

Enligt tjänstemannen innefattar avtalet en överenskommelse om att landsomfattande fredsförhandlingar ska inledas inom tio dagar om våldet faktiskt minskar i Afghanistan.

Tjänstemannen beskriver överenskommelsen som ”väldigt detaljerad”.

Tyskland och Norge har erbjudit sig att stå värd för fredsförhandlingarna, men det har inte fattats något beslut om var förhandlingarna ska äga rum.

AP uppger att tjänstemannen ville förbli anonym eftersom hen inte hade rätt att diskutera frågan i detalj innan avtalet offentliggjorts formellt.

Avtal nära redan tidigare

En vapenvila mellan länderna har varit nära redan tidigare och USA:s president Donald Trump har uppgett att han är villig att återuppta fredsförhandlingarna om talibanledarna bevisar att de kan stoppa våldet i Afghanistan.

Talibanerna erbjöd ett sju dagar långt eldupphör som en förtroendeingivande åtgärd inför eventuella fredssamtal.

Experter har ändå ställt sig skeptiska till löftet eftersom det ändå inte skulle förekomma större sammandrabbningar under de snöiga vintermånaderna.

Situationen utvecklades på fredagen samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo och landets försvarsminister Mark Esper träffade Afghanistans president Ashraf Ghani i samband med ett internationellt säkerhetsmöte i München i Tyskland.

Källa: AP

Diskussion om artikeln