Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jari-Matti Latvalas dyra comeback blev en katastrof – Kalle Rovanperä med i toppstriden i Sveriges VM-rally: "Gjorde en del små misstag"

Från 2020
Uppdaterad 14.02.2020 19:14.
Jari-Matti Latvala kör bredvid en stock ohch Sveriges flagga.
Bildtext Jari-Matti Latvala gav upp i Sverige.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jari-Matti Latvala hade mycket på spel i Sveriges VM-rally. Men tävlingen blev en dunderflopp för veteranen, som tvingades avbryta redan efter tre specialsträckor. Kalle Rovanperä bjöd i sin tur på bländande körning i de svenska skogarna och är med i striden om en pallplats efter fredagen.

Efter förra säsongen blev Jari-Matti Latvala utan en stallplats i rallyns VM-serie.

34-åringen har ändå inte gett upp sin satsning och denna vecka ställer hann upp i Sveriges VM-rally med en hyrd bil från Toyotas WRC-stall.

Rallyt skulle vara ett stort skyltfönster för Latvala där han skulle bevisa att han är värd en stallplats nästa säsong. Finländaren har berättat att han samlat ihop hundratusentals euro för att kunna delta i Sverige.

Men det svenska VM-rallyt blev en megaflopp för Latvala. Finländaren avbröt tävlingen direkt redan i dag, efter motorproblem.

– Jag skulle ha önskat mig en mycket bättre tävling. Första etappen kunde vi köra normalt, men då var jag lite rostig. När vi fick upp farten så började de tekniska problemen. Jag kan inte uppnå någonting på sträckorna längre, då det återstår sex etapper av det förkortade rallyt och täten är två och en halv minut före, sade Latvala till Yle Urheilu.

– Man skulle ha noterat mig om jag hade tagit mig till topp tre, men det är inte möjligt längre. Det är bättre att avbryta och ta sikte på ett nytt rally där man har chansen att klara sig från början.

Latvala hoppas nämligen köra i Sardinien i början av juni. Toyotachefen Tommi Mäkinen bekräftar för Yle att det är aktuellt, samtidigt som man ska undersöka vad Latvalas bil hade för fel.

Rovanperä imponerade

Hittills har utropstecknet i Sveriges VM-rally varit Kalle Rovanperä.

I sitt andra VM-rally i karriären ligger 19-åringen på en tredjeplats efter fem specialsträckor. Rovanperä är 14,3 sekunder efter den ledande stallkamraten Elfyn Evans.

Rovanperä körde stabilt, den enda större missen inträffade i samband med den femte specialsträckan. Finländarens bil slocknade i en hårnålskurva (se videon nedan) och på grund av det föll han från andra- till tredjeplats i sammandraget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Rovanperä tappade andraplatsen på den femte specialsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Missen på den sista etappen harmade Rovanperä.

– Jag gick ut för att köra i min egen fart och tryckte inte på något extra. Ändå fick man köra på sin yttersta gräns hela tiden, eftersom alla kör hårt.

– Jag gjorde en del små misstag, som då bilen slocknade. Det gäller bara att träna, då man inte har så mycket erfarenhet av bilen, tyckte Rovanperä i Yles intervju.

Sveriges VM-rally, 5/11:

1. Elfyn Evans Toyota 29.01,1
2. Ott Tänak Hyundai +8,5
3. Kalle Rovanperä Toyota +14,3
4. Sebastien Ogier Toyota +17,8
5. Esapekka Lappi Ford +20,9
6. Thierry Neuville Hyundai +23,6
7. Craig Breen Hyundai +24,2
8. Teemu Suninen Ford +31,4
9. Takamoto Katsuta Toyota +49,6
10. Emil Lindholm Skoda +1.45,7 (WRC3)
--
12. Jari Huttunen Hyundai +1.53,4 (WRC3)
--
17. Eerik Pietarinen Skoda +2.23,8 (WRC3)

Diskussion om artikeln