Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya rön: C-vitamin kan förkorta vårdtiden för svårt sjuka patienter

Från 2020
Uppdaterad 26.04.2020 11:47.
respirator, c-vitamin
Bildtext C-vitamin förkortar vårdtiden för svårt sjuka patienter
Bild: Lehtikuva

Nya forskningsrön visar att intensivvårdspatienter behöver extra mycket C-vitamin. Då en frisk person behöver 0,1 gram C-vitamin per dag behöver en svårt sjuk person flera gram. Men forskarna är inte ense om nyttan av C-vitamin i intensivvård.

Forskningsrapporten som publiceras i tidskriften Journal of Intensive Care visar att vårdtiden särskilt för personer i intensivvård förkortas med i genomsnitt 8 procent.

Det förklaras med att intensivvårdspatienternas C-vitaminhalt i blodet ofta är låg. Infektioner, kirurgiska ingrepp och brännskador är tillstånd då C-vitaminhalten i blodet tenderar sjunka.

Artikelförfattaren Harri Hemilä drar slutsatsen att svårt sjuka patienter behöver flera gram C-vitamin per dag, då dosen för en frisk person bedöms vara 0,1 gram per dag.

Hemilä har länge forskat i C-vitamin. Han är docent vid Helsingfors universitet och verkar som allmänläkare.

Men en färsk klinisk studie ser ingen fördel med C-vitamin i intensivvård, och liknande resultat får en annan klinisk studie som publicerades i vintras.

Harri Hemilä anser att ingen forskare på det här området kan ge det slutliga svaret på frågan om C-vitamin än.

– Jag är stolt över min egen forskning och litar på mina resultat, som visar en tydlig effekt av C-vitamin. Vi behöver mera forskning i C-vitamin, säger Hemilä.

Artikeln har uppdaterats 27.4. klockan 11.38 med kompletterande kliniska studier och en färsk kommentar av Harri Hemilä själv.

Läs också:

Stora doser D- och C-vitamin påstås hjälpa mot covid-19

Diskussion om artikeln