Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europa har fått sitt första dödsfall i coronavirus - kinesisk man avled i Paris

Från 2020
Uppdaterad 15.02.2020 14:10.
En av portarna till universitetssjukhuset Bichat i Paris fotograferad den 25.1. Samma dag då den nu avlidne patiententen togs in på det  här sjukhuset med coronasymptom.
Bildtext En av portarna till universitetssjukhuset Bichat i Paris fotograferad den 25.1. Samma dag som den nu avlidne patiententen togs in där för misstänkt coronasmitta.

Nu rapporteras det första dödsfallet av coronavirus utanför Asien. En 80-årig kinesisk turist i Frankrike har avlidit, rapporterar den franska hälsovårdsministern Agnès Buzyn.

Personen, en 80-årig man, hade kommit till Frankrike från det värst drabbade området i Kina, Hubeiprovinsen, den 16 januari.

Han hade vårdats på universitetssjukhuset Bichat i norra Paris för lunginfektion sedan den 25 januari. Han var isolerad och tillståndet blev snabbt sämre och blev kritiskt de senaste dagarna.

Enligt det franska hälsoministeriet är den avlidnas dotter också coronasmittad, men hon ska vara på väg att tillfriskna.

Tre döda utanför Fastlandskina

Coronaviruset - eller Covid-19, som Världshälsoorganisationen har döpt det till, hade fram till i dag lett till tre dödsfall utanför Fastlandskina - i Filippinerna, Hongkong ocj Japan.

Europa har nu 46 konstaterade fall av coronavirus, de flesta - 16 personer - finns i Tyskland.

Tidigare på lördagen blev det klart att coronavirus nu också påträffats i Afrika. En person i Egypten har blivit det första afrikanska fallet.

Totalt har nu över 67 000 smittade bekräftats och drygt 1 500 har dött.

Om man får tro de kinesiska hälsovårdsmyndigheterna är 80 procent av de avlidna över 60 år gamla. 75 procent hade hälsoproblem sedan tidigare, som hjärt och kärljukdomar, astma och diabetes.

Diskussion om artikeln