Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s utrikesminister varnar för Nord Stream 2 och Huawei – talade vid säkerhetskonferensen i München

Från 2020
Uppdaterad 15.02.2020 20:25.
Mike Pompeo, sydkoreas och japans utrikesministrar
Bildtext Mike Pompeo flankerad av Sydkoreas och Japans utrikesministrar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Håller väst på att förlora sitt inflytande i världen? Det dryftar ledande politiker från hela världen vid den pågående säkerhetskonferensen i München. Åtminstone USA:s utrikesminister Mike Pompeo ser inte att väst skulle vara tvunget att backa.

– Väst vinner, de fria nationerna är helt enkelt starkare. Påståenden om att den transatlantiska alliansen är döende är inget annat än en överdrift konstaterar, USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Som tema för årets säkerhetskonferens har arrangörerna valt just västs position i världen.

Man slår fast att väst förlorar inflytande åt länder som Kina, Ryssland och Indien, samtidigt som man internt för en intensiv kamp kring de egna grundläggande värderingarna.

Varnar för Huawei och Nord Stream 2

Mike Pompeo passade ändå samtidigt på att upprepade gånger varna för hur man kan förlora inflytande.

– Låt dig inte luras när Ryssland säger att gasledningen Nord Stream 2 endast är ett ekonomiskt projekt. Det samma gäller för kinesiska Huaweis 5G-nät.

– Huawei och andra kinesiska it-bolag är inget annat än trojanska hästar för den kinesiska säkerhetstjänsten, säger Mike Pompeo.

Macron vill ha militärt starkare Europa

En av de på förhand mest väntade gästerna i München är Frankrikes president Emmanuel Macron.

Han håller med om att de västerländska värderingarna, som man länge utgick från att skulle vara universella, nu ifrågasätts på flera håll.

För att EU och Europa i framtiden ska kunna försvara sin position i världen upprepade Macron sitt krav om en europeisk strategi, som bland annat ska göra unionen snabbare i sitt handlande.

Han talade också för ett starkare europeiskt militärt samarbete. Bara på så sätt har EU, enligt Macron, muskler att backa upp sin utrikespolitik.

macron, emmanuel
Bildtext Frankrikes president Macron vill ha ett starkare militärt samarbete i Europa
Bild: AFP / Lehtikuva

Haavisto: EU ska vara aktivare i fredsprocesserna och i att erbjuda humanitär hjälp

Finland representeras på konferensen av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C). Enligt Haavisto finns det flera saker som tyder på att väst tappar terräng.

– Det transatlantiska samarbetet har till exempel inte varit så starkt under Trumps tid som USA.s president jämfört med tiden innan. Europa måste också nu vara starkare i världen.

Haavisto är av samma åsikt som Macron i frågan om att EU kunde bli snabbare i sitt handlande. Enligt honom kan EU göra det på många sätt, inte bara genom militärt samarbete.

– Man ska också vara mer aktiv i fredsprocesserna i världen och i att erbjuda humanitär hjälp och se situationerna tidigare än vad man har gjort nu. Jag tror att Libyen är ett bra exempel på att man reagerar, men för sent, sade han i München.

Säkerhetskonferensen i München pågår hela veckoslutet.

Artikeln uppdaterades klockan 20.25 med utrikesminister Pekka Haavistos kommentarer.

Diskussion om artikeln