Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ständiga förändringar pressar äggproducenterna – "Jag avstår inte från mina höns"

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 15:52.
Kivimäen maatilan nuorempi emäntä Viivi Kivimäki
Bildtext Viivi Kivimäki hemma på hönsgården i Seinäjoki. Kivimäki studerar ochska bli agrolog. Hennes tro på lantbruket är stark.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Ägg från höns i inredda burar fasas sakta men säkert ut från marknaden. Lidl säljer inte längre den här typen av ägg och senast om sex år går S-gruppen och Kesko samma väg. För producenterna innebär det här ett krav på nya investeringar.

Från Kivimäki gård i Seinäjoki åker dagligen 8 000 ägg från frigående höns ut till försäljning. Så sent som i slutet av fjolåret var mängden ägg det dubbla.

Då höll man även värphöns i inredda burar, men den produktionen var inte lönsam. Priset för ägg från höns i inredda burar har länge legat under producenternas lönsamhetsnivå. När handeln samtidigt slutligt fasar ut den här typen av ägg var beslutet nödvändigt säger Viivi Kivimäki.

- Någon förändring till det bättre var helt enkelt inte att vänta. Därför fattade vi det radikala beslutet att halvera produktionen och fokusera på den del som är lönsam.

Viivi Kivimäki kantaa kanamunakennoja
Bildtext På Kivimäki gård har man fattat beslutet att avstå från produktionen av ägg från höns i inredda burar. Nu fokuserar man istället på frigående höns.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

I över tio års tid har finländarnas äggkonsumtion ökat. Konsumtionen sjönk som en följd av den stora debatten kring kolesterol på 1980-talet, men nu är ägg åter ett av våra mest populära livsmedel och finländarna äter i genomsnitt 12 kilo ägg per person årligen.

- Omeletten är en av finländarnas ständiga favoriter på matbordet och ett fint sätt att minska på matsvinnet, säger Hanna Hamina som är verksamhetsledare vid Finlands fjäderfäförbund rf.

Kananmunia muovikennoissa
Bildtext Finländarna äter omkring 12 kilo ägg per person per år och konsumtionen fortsätter stiga.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Hönshållning i Finland

- I Finland finns 270 hönsgårdar.

- År 2019 producerades 58 procent av äggen av höns i inredda burar och 32 procent av frigående höns, medan 7 procent var ekologiska ägg och 2 procent var ägg från höns i utomhusproduktion.

- I Österbotten produceras 8 procent av äggen, i Södra Österbotten 5 procent. Över 60 procent av alla ägg produceras i Egentliga Finland.

I Närpes finns landets mest nordligt belägna äggpackeri. Vd Johnny Grandell berättar att man förpackar en miljon ägg per vecka och under våren förväntas den mängden öka med hela 25 procent, uttryckligen på grund av den stora efterfrågan.

Enligt Grandell har äggproducenterna pressats hårt av många stora förändringar under de senaste åren. Den tuffaste förändringen ur producentsynvinkel kom då man förbjöd burhöns, en lagstiftning som trädde i kraft inom hela EU 2012.

I Närpes valde hälften av äggproducenterna att lägga ner sin verksamhet då.

Närpiön munapakkaamon toimitusjohtaja Johnny Grandell
Bildtext Johnny Grandell från Närpes äggpackeri tror att många äggproducenter kommer att fortsätta hålla höns i inredda burar, trots handelns beslut.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Slutar sälja ägg från inredda burar

Nästa förändring kommer senast 2025-2026 då Kesko och S-gruppen följer Lidls modell och slutar sälja ägg från höns i inredda burar.

- Försäljningen från den här typen av ägg sjunker nu kraftigt för andra året i rad, medan ägg från frigående höns och ekologiskt producerade ägg säljer klart bättre. Att våra produktionsdjur mår bra är helt klart viktigt för de finländska konsumenterna, säger Antti Oksa i ett pressmeddelande från S-gruppen.

Även om handelns beslut inte direkt tvingar äggproducenterna att upphöra med produktionen av ägg från höns i inredda burar, så handlar det i praktiken ändå om en stor skara konsumenter som inte längre kommer att köpa de här äggen.

För den producent som vill övergå till att producera ägg från frigående höns krävs investeringar på flera hundratusen euro.

- Ser vi till hela landets äggproduktion handlar det om uppemot 60 miljoner euro i investeringar. Det är en betydande summa. Om man samtidigt ser på våra producentpriser så förstår jag om många ifrågasätter om det överhuvudtaget är möjligt att lägga om, säger Johnny Grandell på Närpes äggpackeri.

Gamla skulder kvar

Nu är situationen låst för många äggproducenter. Många har fortfarande inte kunnat betala sina skulder för de investeringar som krävdes för åtta år sen. Grandell känner till flera sådana fall.

- Den här gången är tröskeln att låna ännu mer pengar hög. Det är inte ens tio år sedan den senaste stora förändringen, och nu måste man igen investera stora summor. Många vacklar i sin tro på näringen, säger Grandell.

Inte heller på Kivimäkis gård var det något lätt beslut att lägga ner äggproduktionen med höns i inredda burar.

- Vi hade en fungerande hönsgård och vi hade haft utrymme för flera höns, men det var omöjligt att få någon lönsamhet i produktionen. Tills sist beslöt vi att lägga ner, säger Viivi Kivimäki.

Kanoja lattiakanalassa
Bildtext Merparten av alla ägg som säljs i Finland kommer från höns i inredda burar.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Oro för att äggpriset rasar

Kommer det då att finnas någon efterfrågan på ägg från burhöns? Grandell säger att handeln redan gjort ett liknande beslut i Sverige och efter det utgör äggen från burhöns tio procent av äggproduktionen.

- Köparna i Finland kan också vara hotell, restauranger och caféer, säger Grandell.

På de gårdar som producerar ägg från frigående höns eller ekologiska ägg finns det en oror för att äggprisen kan komma att sjunka när kedjorna slutar köpa ägg från burhöns.

Grandell säger att alla parter måste ta ansvar för att hitta en vettig prisnivå.

Vill inte ge upp hönshållningen

På Kivimäkis gård ångrar man inte beslutet att sluta med burhöns. Nu planerar man att hålla kycklingar i de tomma hönshusen och utveckla sitt eget varumärke.

Familjen tror på näringens framtid, efterfrågan på ägg har vuxit elva år i rad.

- Jag vill inte ge upp hönshållningen. Det här är ett andningshål för mig och jag vill ha ett arbete som jag njuter av att utföra, säger Kivimäki.

Den här artikeln är en översättning av Monet kananmunantuottajat ahdingossa toistuvista muutoksista – Tuottaja: “Minä en kanoistani luovu” som skrivits av Merja Siirilä vid Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Rubriken i artikeln uppdaterades på söndag 15.2 kl.16.48. Rubriken "Ständigt nya regler pressar äggproducenterna" ändrades till "Ständiga förändringar pressar äggproducenterna"

Diskussion om artikeln