Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketattack nära USA:s ambassad i Bagdad

Från 2020
USA:s ambassad i Bagdad, fotograferad den 31 december 2019.
Bildtext USA:s strängt bevakade fästningliknande ambassad i Iraks huvudstad Bagdad.
Bild: EPA/AHMED JALIL

Raketer har slagit ner i den så kallade gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad. Flera explosioner hördes, men enligt uppgifter från området har ingen dött i attacken.

En raketattack som tros vara riktad mot USA har ägt rum i Bagdad.

Tidigt under söndagsmorgonen hördes explosioner och varningssirener började tjuta i den irakiska huvudstaden.

Till att börja med var det oklart vad som hade träffats och hur många raketerna var, men under morgonen uppgav amerikanska militärkällor att små bomber hade slagit ner i en militärbas nära den amerikanska ambassaden.

Basen i fråga upprätthålls av den amerikanska koalitionen mot terrorgruppen IS. Den finns i den så kallade gröna zonen i Bagdad.

Bland annat det gamla regeringskvarteret, många av de större hotellen och USA:s ambassad ligger inom den gröna zonen i Bagdad.

Zonen upprättades 2003 och området har länge varit strängt bevakat. Under de senaste åren har gröna zonen ändå, med vissa restriktioner, öppnats för utomstående.

"Nedräkning" för amerikanerna i landet

En talesperson för den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen IS bekräftar att attacken har ägt rum natten till söndag, att ingen har dött och att händelsen utreds.

Inte heller de materiella skadorna är särskilt stora.

Enligt amerikanernas egna uträkningar var det här den nittonde attacken mot USA i Irak sedan oktober.

Attackerna är riktade endera mot ambassaden eller de ungefär 5 200 amerikanska militärerna som är stationerade i landet.

Ingen har tagit på sig skulden för attackerna, men amerikanerna misstänker grupper inom det militära nätverket Folkets mobiliseringsstyrkor, med uppbackning av Iran.

Söndagens attack skedde bara några timmar efter att en av grupperna postade ett twitterinlägg och annonserade om en "nedräkning" för de amerikanska styrkornas tid i landet.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln