Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen drog in över Finland – tusentals utan el, också förbindelsebåtar och färjor drabbas

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 05:44.
storm, oväder
Bildtext Stormvarning utfärdas för de västliga sjödistrikten.
Bild: Lehtikuva

Under söndagens lopp bredde Atlantstormen Dennis ut sig över vårt land med början i sydväst. De kraftigaste vindarna väntades slå till i i södra och mellersta Österbotten.

Som mest var över 16 000 hushåll utan el under söndagskvällen runt om i Finland.. Tidigt på måndag morgon hade antalet sjunkit till under 2 000.

De hårdaste stormvindarna förväntades infinna sig på söndag efter klockan 20 i Österbotten, enligt Yles meteorolog Joonas Koskela.

Koskela säger att träden kan falla lättare än vanligt i stormen på grund av det milda vädret och bristen på tjäle.

– Vinden är hårdast ungefär mellan klockan elva på kvällen och klockan två på natten. De kraftigaste vindarna verkar drabba västkusten, ungefär söder om Karleby, säger jourhavande meteorologen på Meteorologiska institutet Petri Hoppula till STT.

I Åbolands skärgård har förbindelsebåten M/S Kökar ställt in sina turer mellan Pärnäs och Utö på söndag och måndag på grund av den hårda vinden. Finnferries som sköter färjetrafiken i Åbolands skärgård meddelar att man kör alla turer som normalt. I Eskilsö i Kaskö har trafiken avbrutits på grund av ovädret.

På Åland meddelar Ålandstrafiken och Nya Åland om störningar. Alfågeln, Skiftet, Odin och Gudingen har problem med den hårda vinden.

Wasaline ställer in en avgång från Vasa på söndag kväll klockan 20 och returen från Umeå på måndag klockan 12. Tallink-Silja och Viking Line har inte meddelat om några trafikbegränsningar.

Förseningar i färjtrafiken är dock möjliga, uppger Tallink-Siljas kommunikationschef Marika Nöjd till STT.

Stormens centrum väntas nå Finland på söndag kväll, uppger Meteorologiska institutet i sin prognos.

Stormvarning och högt vattenstånd

Stormvarning har utfärdats för norra Bottenhavet och Kvarken: sydlig till sydvästlig storm 23 m/s. På västra Finska viken, Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet, södra Bottenhavet och Bottenviken blåser sydlig till sydvästlig storm 21 m/s.

På de andra sjödistrikten varnas för hård vind.

Vid middagstid på söndag uppmättes kraftiga vindar redan på många håll i kusttrakterna. På Sälgrund utanför Kaskö blåste det sydostlig vind 21 meter per sekund, i Åbolands skärgård och Finska viken uppmättes vindstyrkor på mellan 16 och 18 sekundmeter.

Havsvattenståndet befaras bli högt på Finska viken, Skärgårdshavet, Bottenhavet, Kvarken och södra Bottenviken.

Sjöbevakningen i Västra Finland varnar för extra högt vattenstånd i norra Bottenviken. Där kan vattenståndet stiga med över två meter, vilket är ovanligt.

Varning för stormskador i Österbotten

Också till lands ska det blåsa hårt. I sydvästra Finland och vid den österbottniska kusten varnas för vindbyar på upp till 20 meter per sekund och skador kan inte uteslutas.

Meteorologen utlovar också nederbörd i alla former. I södra och mellersta Finland kommer nederbörden som regn, i Lappland som både regn och snö.

Vid sydkusten räknar man med rejäla mängder regn. Fram till måndag morgon kan det regna upp till 30 millimeter.

Turister, helsingfors
Bildtext Turister på Salutorget i Helsingfors
Bild: Lehtikuva

Artikeln uppdaterades 16.2 klockan 23.30 och 17.2. klockan 5.40 med uppgifter om hur många hushåll som är utan el.

Diskussion om artikeln