Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stabil turnering av Emilia Soini – tog sitt femte FM-guld i squash

Från 2020
Emilia Soini spelar
Bildtext Emilia Soini har också tagit FM-guld 2012, 2016, 2017 och 2019.
Bild: Lehtikuva

Emilia Soini tog som väntat sitt femte FM-guld i squash, då hon besegrade Riina Koskinen med 3–1 i set. Soini är Finlands för närvarande klart bästa spelare och siktar på en plats bland de tio bästa i världen inom de närmaste åren.

– Är jag inte bland topp tio i världen om fyra till sex år, behöver ni inte intervjua mig längre, säger Soini till Yle med ett skratt.

Att hitta tillräckligt bra spelare att träna mot är ett evigt problem för de bästa i de flesta racketsporter i Finland. Ofta krävs det att man flyttar utomlands. Emilia Soini var bara 18 år när hon flyttade till USA för att satsa allt på sporten.

Satsningen har burit frukt och Soini har klättrat stadigt på PSA- världsrankingen och ligger nu på plats 56. Soinis primära mål är att ta sig bland de femtio bästa, det i sin tur ger tillträde till de största turneringarna där pengarna finns.

Men kampen är benhård.

– Alla som har tagit sig in bland de 120 främsta, vill nå toppen. Och då vill de också klå mig i de lite mindre turneringarna, konstaterar Soini.

Trivs bra i Finland efter fem år i USA

För drygt fem år sedan fattade Soini det stora beslutet att flytta till USA och satsa helhjärtat på squashen. Till en början studerade hon ett tag, men senare övergick hon helt till att spela och jobba som tränare vid sidan om.

Men nu är hon tillbaka i Finland igen. Soini tränas fortfarande av egyptiern Wael El Hindi, som numera är bosatt i Florida. Soini trivs bra i Finland och har fått vardagen att fungera. Kontaken med tränaren i USA fungerar också bra.

– Vi håller kontakt dagligen per telefon. Och om jag har problem med spelet, är det i dagens läge enkelt att skicka över videomaterial som han kan kommentera.

Härhemma får Soini också hjälp med fysträningen av Jaakko-Antti Peltola och med mentalträningen av damlandslagets mentala tränare hela Tatja Holm. Men det är El Hindi som fortfarande har huvudansvaret. Och han har stenkoll på sin adept.

– Han går igenom mitt träningprogram och godkänner det, säger Soini och skrattar.

Vill slå alla rekord

Squashens guldålder i Finland inföll under 1980 och 1990-talen, men efter det har det varit ganska tyst kring grenen. På damsidan finns det nu en liten ljusning. 24-åriga Emilia Soini har ännu många år framför sig. Emilia Korhonen och Riina Koskinen klättrar också stadigt på världsrankingen.

Soini har lagt som mål att ta sig in bland de 10 bästa inom loppet av fyra till sex år.

Finlands bästa damspelare Tuula Minetti (f. Myllyniemi) var som bäst på en 14:e plats på världsrankingen år 1992. Den placeringen vill Soini slå.

– Min tränare sa, att det rekordet måste du åtminstone slå, så du kan berätta om det för dina barn sen.

Resultat: FM i squash

Emilia Soini–Riina Koskinen 11-3, 11-7, 11-13, 11-3 (matchlängd 33 min)
Olli Tuominen–Henrik Mustonen 11-8, 11-5, 11-4 (matchlängd: 25 min)

Diskussion om artikeln