Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler coronasmittade ombord på Diamond Princess - nu inleds evakueringarna från fartyget

Från 2020
Uppdaterad 16.02.2020 16:13.
En smittad passagerare hämtades av en ambulans från Diamond Princess på söndag förmiddag.
Bildtext En smittad passagerare hämtades av en ambulans från Diamond Princess på söndag förmiddag.

Ytterligare 70 personer har testat positivt för coronaviruset ombord på kryssningsfartyget som ligger i karantän i hamnen i Yokohama. I Fastlandskina fortsätter antalet nya fall att sjunka, men det är för tidigt för optimism gällande spridningen.

Med 70 nya fall har nu 355 av de över 3 700 personerna som befunnit sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess bekräftats smittade av det nya coronaviruset. Man har hittills testat 1 219 av de ombordvarande.

De som smittats på Diamond Princess utgör den största anhopningen smittade utanför Kina. Fartyget har legat i karäntän i hamnen i Yokohama i Japan sedan den 5 februari.

Det är huvudsakligen bara de smittade som fått lämna fartyget då de tagits in på japanska sjukhus för vård.

Nu förbereder åtminstone USA, Kanada, Hongkong, Sydkorea och Italien evakuering av sina medborgare på fartyget. Exempelvis USA har meddelat sina medborgare att de som vill evakueras måste gå med på en två veckor lång karantän efter att de flugits hem.

Åtminstone amerikanernas evakuering skulle inledas redan på söndag kväll, lokal tid.

Ambulanspersonalen var klädd i full skyddsdräkt då de hämtade en smittad passagerare från Diamond Princess på söndagen.
Bildtext Ambulanspersonalen var klädd i full skyddsdräkt då de hämtade en smittad passagerare från Diamond Princess på söndagen.

Japans hälsoministerium har meddelat att passagerare som är äldre än 70 ska undersökas och testas och de som visar sig vara friska ska få börja lämna fartyget på onsdagen.

Också yngre passagerare som inte ännu testats ska börja testas och också de ska få lämna fartyget så småningom om de är friska.

Antalet nya smittade sjunker också i Hubei

1 670 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset enligt de senaste siffrorna i skrivande stund. 1 596 av dem i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei.

Viruset har krävt bara fyra dödsoffer utanför Kina. Det fjärde av dem rapporterades från Taiwan på söndag eftermiddag. Den man i 60-årsåldern som avled i Taiwan led också av diabetes och hepatit B.

Passagerarna på flygplatsen i Taiwans huvudstad Taipei bar skyddsmasker på söndagen. Samma dag som coronaviruset krävde sitt första dödsoffer i Taiwan, där ett tjugotal människor bekräftats smittade.
Bildtext Passagerarna på flygplatsen i Taiwans huvudstad Taipei bar skyddsmasker på söndagen. Samma dag som coronaviruset krävde sitt första dödsoffer i Taiwan, där ett tjugotal människor bekräftats smittade.

Det totala antalet bekräftade smittade uppgår nu till 69 267. 68 508 av dem i Fastlandskina och av de allra flesta smittade finns i Hubei-provinsen.

Kinesiska myndigheter meddelade på söndag morgon att man under det senaste dygnet konstaterat 2 009 nya fall av viruset Covid-19, 1 900 av dem i Hubei.

Det innebar att antalet nya fall sjunkit för tredje dagen i följd också i Hubei-provinsen.

Finska Yle har intervjuat överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) som säger att det är för tidigt att dra några slutsatser av den rapporterade minskningen.

Enligt Puumalainen får vi leva länge till med risken att viruset sprids ännu mer.

Kunderna i kassakön i ett snabbköp i Peking bar alla skyddsmasker på söndagen.
Bildtext Kunderna i kassakön i ett snabbköp i Peking bar alla skyddsmasker på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I den värst drabbade provinsen Hubei och provinshuvudstaden Wuhan har cirka 56 miljoner invånare satts i karantän och provinsen är - så långt som möjligt - avstängd från resten av landet.

Hubei förbjuder privatbilism?

På söndagen rapporterades om ytterligare åtgärder från myndigheterna i Hubei för att tygla epidemin.

Bostadsområden och byar isoleras ytterligare och "onödiga" besök förbjuds. Alla icke-oumbärliga offentliga platser hålls stängda.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också att fordonstrafik mellan orterna förbjuds för annat än polisbilar, ambulanser och nödvändiga transporter.

Enligt BBC förbjuds all privatbilism i provinsen och invånarna har uppmanats att hållas hemma, utom i nödfall.

Det enda undantaget är att en person från varje hushåll får lämna hemmet var tredje dag för att gå ut och köpa mat och andra förnödenheter.

Artikeln uppdaterades kl.16.10 med BBC:s tolkning av de nya reglerna för transporter i Hubei.

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC, John Hopkins CSSE

Diskussion om artikeln