Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormen Dennis drog in över Österbotten – tusentals utan el på söndagen

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 11:16.
Stormen Dennis drog in över Österbotten - Spela upp på Arenan

Stormen Dennis som drog över Österbotten natten till måndagen har fört med sig omfattande elavbrott och avbrott i färjetrafiken.

Stormen rasade som hårdast på söndagskvällen – vid mätstationen i Vasa uppmättes vid 22-tiden hela 28 m/s i byarna. På måndagsmorgonen hade vinden mojnat betydligt till cirka 10 m/s.

I Kaskö uppmättes 29 m/s vid Sälgrund klockan 18. Videon här ovan har Maria Rodas filmat i Kaskö under söndagen.

Det verkar inte ha uppstått några större skador till följd av stormen. Som mest var omkring 4000 elabonnenter i Österbotten utan ström.

På måndagsmorgonen var siffran nere vid 500 och det rör sig i första hand om fritidsbostäder i Vasa och Malax.

Österbottens räddningsverk rapporterar att man haft cirka 40 uppdrag relaterade till stormen under natten, mest har det handlat om att röja fallna träd och fästa takplåtar som lossnat.

Nu har räddningsväsendet återgått till normal beredskap.

- Stormen var ganska vanlig och den orsakade inga allvarliga skador eller faror för människor, summerar jourhavande brandmästare Ismo Ojala vid Österbottens räddningsverk.

Vasa Elnät ska på måndag ut och granska stormskador i Malax och Petalax skärgård med hjälp av helikopter.

Också drönare har använts för att hitta exakt läge för fel som ännu behöver repareras i skärgården. På grund av isblandat vatten är det problematiskt att ta sig ut med båt.

Vattenståndet över en meter på plus – avbrott i färjetrafiken

Vattenståndet steg på söndagskvällen till en dryg meter över det normala. I Jakobstad uppmättes som mest 110 cm över normalvattenstånd. Vattnet är fortfarande högt, men håller på att sjunka.

Högt vatten nedanför Vasa centralsjukhus på måndag.
Bildtext Den här bilden tog Christian Nylund nedanför Vasa centralsjukhus på måndag förmiddag. Då var vattennivån nära 100 cm över normalvattenstånd.
Bild: Privat/Christian Nylund

I Kaskö trafikerade färjan till Eskilsö endast sporadiskt under söndagseftermiddagen och kvällen men kunde återuppta normal trafik sent på kvällen.

Wasaline ställde i sin tur in avgången från Vasa till Umeå på söndagen, vilket också innebär att måndagsmorgonens tur mellan Umeå och Vasa inte körs. Färjan återgår till normal trafik på måndag kväll.

Diskussion om artikeln