Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen fortsätter – det värsta är över, men det blåser hårt igen under eftermiddagen

Från 2020
Stora vågor slår mot stora stenar. Bakom vågorna syns en man i våtdräkt som ligger på en surfbräda i havet.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

Stormvindarna fångade Finland som kraftigast kring midnatt, natten mellan söndag och måndag. Vindbyarna kan fortsättningsvis orsaka skada under måndagen.

Den österbottniska kusten fick ta emot de hårdaste vindarna i natt. I Vasa uppmättes en vindstyrka på 28,4 meter per sekund i vindbyarna.

Snittvinden har ändå inte nått upp till stormstyrka på landområden, det vill säga i medeltal minst 21 meter per sekund under tio minuters tid.

På flera kuststationer i väst och sydväst har definitionen för storm däremot uppfyllts.

I städer kring Bottenviken, till exempel Uleåborg och Kemi, har havsvattenståndet varit ovanligt högt, över 140 centimeter över det normala.

Stormvindarna ser dessutom ut att bara ta en liten paus för att sedan återkomma under måndagen.

Hårda vindar och snö eller regn ännu under måndagen

Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Tomi Laurinen säger att vinden håller på att mojna, men det finns ännu platser där vinden i vindbyarna kan bli upp till 20 meter per sekund.

Dessutom verkar det bli riktigt blåsigt igen under dagen.

- På ganska vidsträckta områden kan vi tala om vindbyar på minst 15 meter per sekund i landets södra och mellersta delar, säger Laurinen till STT.

Det finns fortfarande risk för elavbrott och för att träd ska falla av vinden.

Eftersom vintern har varit ovanligt mild sitter trädrötterna inte så hårt i marken som en vanlig vinter. I brist på tjäle är de ovanligt känsliga för vinden.

Det utlovas också nederbörd under måndagen. Enligt prognosen snöar det i Lappland, medan det regnar i resten av landet.

Bussolycka på grund av stormen

Som mest var över 16 000 hushåll utan el under söndagskvällen, men vid 8.30-tiden på måndagsmorgonen var siffran redan nere under tusen.

Räddningsverken har fått flera anmälningar om vattenskador, takplåtar som har blåst av och träd som har fallit.

Österbottens räddningsverk har haft cirka 40 stormrelaterade uppdrag under natten, men läget lugnade ner sig vid midnatt.

Räddningsverket i västra Nyland har haft över 20 stormuppdrag, det har till exempel handlat om en buss som krockade med ett träd som hade fallit över vägen. Ingen skadades fysiskt i olyckan.

Inställda färjavgångar

Enligt Finlands miljöcentral, Syke, har nederbörden lett till översvämningar främst på låglänta åkrar vid syd- och västkusten.

Varning för översvämning gäller även i landskapen Österbotten och Södra Österbotten.

Stormvindarna har påverkat trafiken på havet. Wasaline har ställt in två avgångar och det förekommer avbrott också i färjtrafiken i Åbolands och Ålands skärgård.

Tallink-Silja och Viking Line har däremot inte meddelat om några inställda avgångar, men deras färjor kan bli lite försenade på grund av vinden.

Diskussion om artikeln