Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Ungerns nationalistiske premiärminister Orbáns plan för att motarbeta klimatförändringen: Tio träd ska planteras för varje nyfödd

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 16:43.
Viktor Orbán öppnar Fidesz valkampanj 5.4.2019
Bildtext Viktor Orbán.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ungerns nationalistiske premiärminister Viktor Orbán meddelar för ovanlighetens skull om insatser mot klimatförändringen. Hans strävan är att tio träd ska planteras för varje barn som föds i Ungern.

I sitt årliga tal till nationen på söndag kväll kallade Orbán trädplanteringsprojektet en del av sin nationella klimat- och energiplan. Om tio träd planteras per nyfödd, kommer Ungerns skogsareal att öka med 23 procent till år 2030, lovade han. Några ytterligare detaljer delgav han inte.

Orbán presenterade i januari sin klimat- och energiplan, som han beskrev som en "kristen demokratisk" metod att bemöta klimatförändringen. Målet är att Ungerns energiproduktion år 2030 ska vara klimatneutral till 90 procent. Det innebär satsningar på både solenergi och kärnkraft.

Planen omfattar också förbud mot plastpåsar, en övergång till elektriska stadsbussar från och med 2022, och statligt stöd till små och medelstora företag för att göra dem miljövänligare.

Angrep EU och George Soros

Att Viktor Orbán talar om miljöåtgärder kan låta märkligt, då man beaktar den klimatskepticism som både han och hans parti Fidesz tidigare gett uttryck för. I fjol kallade en av Orbáns ministrar den svenska aktivisten Greta Thunberg "ett sjukt barn", och sa att hennes gräsrotsrörelse var "motbjudande" för vanliga ungrare.

Orbántrogna kommentatorer har ofta ifrågasatt sambandet mellan mänsklig påverkan av jordens klimat och extrema väderfenomen.

Orbán lade först in sitt veto mot EU:s mål att bli koldioxidneutralt till år 2050. I december godkände han planen, samtidigt som han framhöll att Ungern också skulle satsa på kärnkraft.

I söndagens tal beskrev Orbán det gångna årtiondet som det mest framgångsrika under de senaste hundra åren i Ungerns historia. Sin vana trogen riktade han en rad pikar mot den "kraftlösa eliten i Bryssel", och gjorde hätska utfall mot Internationella valutafonden IMF och den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros.

- Vi brukade tycka att Europa var vår framtid. Nu vet vi att vi är Europas framtid, sa Orbán.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln