Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordhöga vattenstånd efter veckoslutets ihärdiga regn - "Exceptionellt för februari"

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 15:34.
Porin Kirjurinluodossa tulvii.
Bildtext Översvämning i Björneborg den 17 februari.
Bild: Katja Halinen / Yle

Vattnet är rekordhögt på många håll efter massiva regn. Det mest kritiska läget är i Eura och Salotrakten. I södra Finland har havs- och insjövattnen stigit till samma nivåer som under vårfloderna.

Veckoslutets rikliga regn har lett till översvämningar i vattendragen i södra och sydvästra Finland och på västkusten.

Kervo å väntas svämma över idag måndag. Vattnet i Vanda å har stigit rejält, likaså i Esbo å. Läget är otypiskt för årstiden och enligt Bertel Vehviläinen, hydrolog vid Finlands miljöcentral, kan man nästan tala om rekordnivåer.

- Vattnet har stigit mycket högt i samtliga vattendrag i södra Finland. Det är frågan om liknande vattenstånd som under vårfloderna, vilket naturligtvis är exceptionellt i februari.

I Nyland har vattnet nått upp till körbanor eller lättrafikleder, uppger räddningsverket.

- Diken och bäckar är fulla av vatten och marken suger inte längre i sig det. Kör försiktigt och undvik översvämmade vägar, meddelade västra Nylands räddningsverk på Twitter.

Enligt NTM-centralen i Egentliga Finland är det mest kritiska läget i Eura och Salo. I Eura steg vattnet igår tio centimeter över det tidigare rekordet från 2012.

Vid Bjärnå å och Uskela å har vattnet stigit nästan två meter, och i Bjärnå hotar vattnet stiga ända upp till bebyggelsen nära stranden.

- I Österbotten ser vattnet inte ut att stiga riktigt så högt som spåddes i fredags. Men också där förekommer översvämningar, säger Vehviläinen.

Lättar sannolikt från och med tisdag

Läget borde lätta från och med i morgon tisdag och i dag stiger vattnet allra högst på många håll. Åtminstone underlättar det för mindre vattendrag när regnet upphör, säger Vehviläinen.

Vattenståndet förblir högt hela vintern i de stora floderna som Kymmene älv och Kumo älv.

Också i insjöarna är vattenståndet högt med tanke på årstiden, på alla håll bortsett från Lappland.

Senast när snön smälter svämmar vattendragen över också i de norra delarna av Finland i Kemi älv och Ivalojoki älv men också Torne älv.

Enligt Vehviläinen finns det risk för rekordstora översvämningar.

Källa: STT

Diskussion om artikeln