Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Saimenvikaren Tobias har dött - Högholmen samlar in pengar till saimenvikare i Tobias namn

Från 2020
Saimenvikaren Tobias i sin vattenbassäng på Högholmen.
Bildtext Saimenvikaren Tobias.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Saimenvikaren Tobias hittades död av Högholmens personal på lördagsmorgonen. De sista dagarna av sitt liv vårdades Tobias vid Högholmens vilddjurssjukhus.

Tobias kom till Högholmen i juli i fjol efter att han hittats i dåligt skick vid en sommarstuga i Puumala. Han kunde inte återföras till Saimen, men Högholmen fick tillstånd av närings-, miljö och trafikcentralen att behålla honom.

Kravet var att man skulle bygga en ny stor bassäng till Tobias.

I onsdags flyttades Tobias tillfälligt till vilddjursjukhuset på grund av renoveringar i bassängen där han bodde.

Bassängens hårda och ojämna betongytor hade skadat Tobias hud. Med renoveringarna ville man förbättra hans levnadsmiljö tills den stora bassängen blev klar.

På djursjukhuset vårdade man Tobias hud, men på basen av hans mående uppstod misstankar om att det låg något annat bakom hans symptom.

Då Tobias undersöktes grundligt märkte man i avföringsprover sand och hö. Man inledde genast behandlingar för att avlägsna sanden från tarmarna.

- Han hade ätit hö och i samband med det sand. Vi vet inte varför. Det här är överraskande men inte unikt bland sälar, säger Högholmens veterinär Sanna Sainmaa.

Tobias dog natten mellan fredag och lördag. Han har förts till Helsingfors universitet för patologiska undersökningar.

Dödsorsaken har bekräftats vara stopp i tarmen, men orsaken till förstoppningen undersöks ännu.

Högholmen startar insamling i Tobias namn

I ett pressmeddelande meddelar Högholmen att de startat en insamling för att skydda saimenvikaren. Den snöfattiga vintern orsakar problem för saimenvikarna och deras förökning. Enligt djurparken är situationen kritisk.

Högholmen ska donera pengarna i till en organisation som jobbar för att bevara saimenvikarna. Valet av organisation har ännu inte gjorts.

- Vi är mycket ledsna över saimenvikarens öde. Tobias var en exceptionell individ. Han hann bli en viktig del av personalens vardag under det senaste halvåret, säger Högholmens kurator Hanna-Maija Lahtinen.

Så här såg det ut då Tobias flyttade till den temporära utomhusbassängen några veckor sedan.

Tobias får bo på Högholmen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln