Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Privatperson donerar flera hundra tusen euro till skidförbundet – pengarna ska främja satsningen på unga åkare

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 17:57.
Längdskidåkare fotograferade bakifrån.
Bild: Lehtikuva

Skidförbundet meddelar att man fått en stor och betydande donation. En privatperson väljer att donera 300 000 euro till förbundet. Det är ganska unikt, säger skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi.

Privatpersonen, som vill vara anonym, har enligt förbundet följt med den finländska längdskidåkningens utveckling de senaste åren och väljer nu att donera 300 000 euro som är öronmärkta för unga åkare.

– Det är ganska unikt att en privatperson är involverad i utvecklingen av sporten med en så pass stor summa.

– Det här ger oss möjlighet att lägga mer resurser på lovande ungdomar och deras träning. Vi är väldigt tacksamma för den här betydande donationen, säger skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi i ett pressmeddelande.

Bidraget riktar sig till åkare i 18-, 20, och 23-årsklassen och kan användas för läger samt till utgifter för träning och expertis.

Dessutom kommer en del av summan att användas som utbildningsstipendier för tränare. Skidförbundet kommer också att kunna bredda sin egen skolning av tränare.

– Förbundet vill stöda tränarna i föreningarna genom att dela ut stipendier som gäller våra skolningar samt även, enligt överenskommelsen, andra utbildningstillfällen.

– I år uppdaterar vi riktlinjerna för träningen och dessutom stärker vi vårt nätverk av utbildare vilket leder till fler regionala utbildningstillfällen, säger grenchefen Eero Hietanen.

Pengarna kommer att användas under en treårsperiod med start i år.

Diskussion om artikeln