Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsministern funderar på att öppna uppbåden för kvinnorna - obligatorisk militärtjänstgöring för enbart män är diskriminerande, säger experterna

Från 2020
Uppdaterad 17.02.2020 16:18.
Beväringar väntar på att få gå in i matsalen.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) anser att vi borde överväga att öppna militäruppbåden också för kvinnorna. Försvaret behöver enligt Kaikkonen flera soldater. På bilden beväringar i Dragsvik.
Bild: Sara Silvennoinen / Yle

Försvarsministern funderar på att öppna militäruppbåden för kvinnorna. Den obligatoriska militärtjänstgöringen som gäller enbart män är diskriminerande, anser de experter som vi har talat med.

Försvarsminister Antti Kaikkonen säger i en intervju för Yle att vi borde överväga att öppna militäruppbåden också för kvinnor.

Försvaret behöver enligt Kaikkonen flera soldater eftersom en tredjedel av männen inte utför militärtjänst.

Antti Kaikkonen står vid park och ser snett in i kameran.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen säger i en intervju för Yle att vi borde överväga att öppna militäruppbåden också för kvinnor.
Bild: harri fagerholm

Kvinnoförbundet: "Båda könen borde kallas till uppbåd"

Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren är för att både män och kvinnor ska kallas till uppbåd och utbildningsplatserna ska fyllas upp med dem som är mest lämpade för militärtjänstgöring.

- Jag vet ingen annan lag som förpliktar en medborgare att göra någonting utgående från dess kön, säger Jungner-Nordgren. Jag tycker det är en föråldrad lag som borde ses över. Jag är inte ute efter större årskullar utan jag vill ha ett större underlag att välja från båda könen.

När har vi en könsneutral lag om militärtjänstgöring?

- Jag hoppas det skulle ske snabbt eftersom frågan har varit på tapeten länge.

Anna Jungner-Nordgren är löpentusiast.
Bildtext Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren är för att både män och kvinnor ska kallas till uppbåd och utbildningsplatserna ska fyllas upp med dem som är mest lämpade för militärtjänstgöring.
Bild: Yle / Hannah Norrena

Reservofficersförbundet: "Diskriminerande för kvinnor - men av tradition är det männen som skött militärtjänstgöringen"

Beväringsförbundet har uttalat sig för att den allmänna värnplikten borde gälla båda könen.

På Reservofficersförbundet har man tagit en lite mera försiktig hållning. Rodney Strandvall sitter i Reservofficersförbundets styrelse och har en dotter som rycker in i sommar.

- Problemet med det nuvarande systemet är att vi har pojkar som åker till militären och inte är motiverade, säger Strandvall, men samma problem uppstår också om vi utvidgar den obligatoriska värnplikten till flickorna.

Är den nuvarande lagstiftningen diskriminerande?

- Om man tar det ur det perspektivet att den inte gäller båda könen så är den diskriminerande, svarar Strandvall.

Är den diskriminerande för kvinnor?

- Egentligen är den det om man ska behandla båda könen lika. Men traditionen är att männen har skött försvaret.

Strandvall tror att systemet kommer att förändras, men det tar tid. Om 5 - 10 år kanske vi har ett annat system, tror han.

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, Pasila, 26.5.2017.
Bildtext Också Fredsförbundet anser att det nuvarande systemet är diskriminerande, men verksamhetsledaren Laura Lodenius ser inte det som en lösning att militärtjänstgöringen blir obligatorisk för kvinnor.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Fredsförbundet: "Vi har redan nu en för stor militärreserv"

Också Fredsförbundet anser att det nuvarande systemet är diskriminerande, men verksamhetsledaren Laura Lodenius ser inte det som en lösning att militärtjänstgöringen blir obligatorisk för kvinnor. Vi har redan nu en reserv som är för stor, anser fredsrörelsen.

- Där finns många tabun som man i den finländska debatten inte vill röra vid, säger Lodenius.

Uppfattar du det nuvarande systemet som diskriminerande?

- Jag skulle säga att systemet är diskriminerande - och därför vill fredsrörelsen se mera frivillighet både för kvinnor och män.

Andra alternativet är att militärtjänstgöringen är obligatorisk för både män och kvinnor.

- Jo, och det skulle vara helt ohållbart eftersom vi skulle skola upp en militärreserv som skulle vara totalt överdimensionerad. Vi skolar redan upp en reserv som är en av de största i Europa.

Diskussion om artikeln